4 personen
gemiddeld
15 min.
hoofdgerecht
home recepten Knolselderij-spitskoolschotel met pittig gehakt

Knolselderij-spitskoolschotel met pittig gehakt

ingrediënten


15 min
4 personen
100 gram Parmezaanse kaas

dit product is niet beschikbaar

1 spitskool

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels tomatensaus

dit product is niet beschikbaar

1 rode peper

dit product is niet beschikbaar

500 gram half-om-half gehakt

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

250 gram kruimige aardappels

dit product is niet beschikbaar

1 knolselderij

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • 2 Kook de knolselderij, aardappel en knoflook gaar in water met zout. Verhit intussen de olie en fruit hierin de ui circa 5 minuten.
  • 3 Voeg het gehakt toe en bak op een hoge stand in een paar minuten rul. Voeg de rode peper en tomatensaus toe en laat het gehakt afgedekt nog 5 minuten sudderen.
  • 4 Giet de aardappel en selderij af en stamp fijn. Breng deze puree flink op smaak met zout en peper.
  • 5 Verdeel de helft van de gehaktsaus over de ovenschaal en dek af met de helft van de spitskool. Druk de kool goed aan en verdeel hier de helft van de knolselderijpuree over. Bestrooi met de helft van de kaas.
  • 6 Vervolg met een tweede laag gehakt, kool en puree en bestrooi met de rest van de kaas. Gratineer de schotel in circa 15 minuten hoog in de oven.

bereidingstip

Vervang het gehakt eens door vegetarisch gehakt, linzen of gebakken paddenstoelen. Ook lekker: feta of geitenkaas erover voor wat zoutigheid. . <h4>Hoe smaakt spitskool? </h4> Spitskool heeft een milde, zachte en lichtzoete smaak. Veel zachter dan witte kool, en daardoor geliefd bij jong én oud. De structuur is lekker knapperig, zeker als je 'm kort bakt of stooft. Hij neemt smaken goed op, waardoor je er volop mee kunt variëren. . <h4>Hoe maak je spitskool klaar? </h4> Spitskool is super veelzijdig en snel gaar. Je kunt ‘m: <br/> • Roerbakken: in 5–7 minuten gaar, ideaal met ui, knoflook en kruiden. <br/> • Stoven: iets langer, met een beetje bouillon of room.<br/> • Wokken: kort en heet, perfect met sojasaus of oosterse smaken.<br/> • In de oven: zoals in een ovenschotel, eventueel eerst even aanbakken.<br/> • Rauw: fijngesneden in een salade of koolsla, lekker fris! . <h4>Variëren met kruiden </h4> Met spitskool kun je qua kruiden alle kanten op. Probeer eens: <br/> • Klassiek: nootmuskaat, kerriepoeder, zwarte peper <br/> • Pittig: chilivlokken, komijn, gerookt paprikapoeder<br/> • Fris: dille, citroenrasp, peterselie <br/> • Oosters: gember, knoflook, sojasaus, sesamolie <br/>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 620 kcal
vet 32 gram
verzadigd vet 14 gram
koolhydraten 30 gram
eiwit 44 gram
Terugroepactie | Lay's Wokkels & Bugels