- 1 Kook de rijst met het water, de kokosmelk en een snufje zout al roerend op een lage stand in circa 20 minuten gaar.
- 2 Stort de rijst op een platte schaal en laat buiten de koelkast helemaal afkoelen.
- 3 Verwarm intussen het limoensap met de suiker tot deze is opgelost en laat in een paar minuten inkoken tot een siroop. Laat afkoelen.
- 4 Rooster de kokos in een droge koekenpan goudgeel en schep op een bord.
- 5 Rol met een vochtige koele hand kleine balletjes van de rijst en rol ze door de kokos.
- 6 Leg 3 balletjes per persoon in een schaaltje en druppel er wat limoensiroop langs.
wijnadvies
De spicy Thai lest graag zijn dorst met frisse, niet al te droge wijnen. Een klein, zacht, mild zoetje mag best. Als de dorst groot is, mag er dan ook een fles van formaat op tafel komen. Bijvoorbeeld zo’n liter huiswijn wit of rosé halfzoet. Maar ook de Lizard Riesling laat zich smaken. En de Australiërs drinken bij ‘hun’ Thai graag hun eigen Harold’s Hill of Hardy’s Stamp of Australia Chardonnay-Sémillon. Rooddrinkers komen overigens ook aan hun trekken. Als zij tenminste van wijnen met flink veel fruit houden. Zij nemen dan Beaujolais Villages of Villa Mondi Bardolino. Wel licht koelen, maar dat is natuurlijk sowieso geen overbodige luxe bij dat ‘hete’ eten.