8 personen
eenvoudig
30 min.
tussendoortje

Kruidnoten

ingrediënten


30 min
8 personen
4 eetlepels melk

dit product is niet beschikbaar

theelepel zout

dit product is niet beschikbaar

125 gram boter

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
125 gram donkerbruine basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

250 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

2 bakplaten met bakpapier

  • 1 Snijd de koude boter in blokjes. Kneed het bakmeel met de suiker, koekkruiden, boter en zout door elkaar. Voeg de melk in 2 delen toe en kneed kort tot een soepel deeg.
  • 2 Vorm tot een bal, verpak in vershoudfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.
  • 3 Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het deeg in balletjes ter grootte van een knikker en verdeel over de 2 met bakpapier beklede bakplaten. Zorg voor voldoende tussenruimte en druk ze iets platter.
  • 4 Bak de kruidnoten in 15 min. lichtbruin en gaar. Wissel de bakplaten eventueel halverwege, zodat de kruidnoten gelijkmatig garen. Laat de kruidnoten in 30 min. helemaal afkoelen op een rooster.

bereidingstip

• Hoe langer het deeg rust, hoe lekkerder de kruidnoten worden. Je kunt het deeg prima een nachtje laten rusten in de koelkast. <br> • Druk het deeg niet plat, maar rol het tot kleine bolletjes. Tijdens het bakken krijgen de bolletjes vanzelf de typische kruidnootvorm.. <h4>Variatietips</h4> • Maak veganistische kruidnoten met plantaardige margarine en plantaardige melk. <br> • Dip de kruidnoten na het bakken in gesmolten chocolade en laat uitharden op bakpapier. <br> • Extra kruidigheid? Voeg 1 el speculaaskruiden toe, of een snufje anijszaad of zwarte peper. <br> • Vervang het zelfrijzend bakmeel (deels) door volkorenmeel en voeg 1-2 el bakpoeder toe. <br> • Liever spelt? Gebruik speltmeel + 1-2 el bakpoeder als alternatief voor zelfrijzend speltmeel.. <h4>Wat is eigenlijk het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?</h4> Wat we allemaal ‘pepernoot’ noemen, is eigenlijk een kruidnoot. De traditionele pepernoot is wat taaier en onregelmatig van vorm. Hij lijkt ook meer op taaitaai dan op een kruidnoot.. <h4>Uitdeel- en bewaartips</h4> • Kruidnoten zijn warm en koud lekker. Net uit de oven zijn ze krokant, een dag later zijn de smaken goed ingetrokken. <br> • Bewaar ze luchtdicht in een afsluitbare trommel op kamertemperatuur. Dan blijven ze 1-2 dagen lekker knapperig. <br> • Kinderen kunnen kruidnoten eten vanaf ongeveer 1 jaar, mits ze goed kunnen kauwen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 190 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 5 gram
koolhydraten 25 gram
eiwit 2 gram