4 personen
gemiddeld
20 min.
voorgerecht, tussengerecht
home recepten Lichte erwtensoep met gefrituurde tijm

Lichte erwtensoep met gefrituurde tijm

ingrediënten


20 min
4 personen
2 takjes peterselie

dit product is niet beschikbaar

200 gram diepvriesdoperwten

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter groentebouillon

dit product is niet beschikbaar

1 sjalot

dit product is niet beschikbaar

4 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

6 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

1 prei

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

staafmixer

  • 1 Verwijder het donkergroene deel van de prei en snijd de prei in stukken van 5 cm. Halveer in de lengte en snijd deze stukken in dunne reepjes (julienne). Spoel onder koud water goed schoon en blancheer ½ minuut in kokend water met zout. Giet af en spoel onder koud water.
  • 2 Verhit 5 eetlepels olie in een koekenpan en frituur hierin de takjes tijm ½ minuut. Leg de tijm op keukenpapier en laat afkoelen.
  • 3 Verhit de overige olie op een lage stand en fruit hierin de sjalot in circa 4 minuten glazig. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de doperwten toe en laat maximaal 2 minuten zachtjes koken. Voeg de peterselie toe en pureer de soep glad.
  • 4 Verdeel de prei in hoopjes in het midden van 4 kommen en giet de soep erlangs. Ris de gefrituurde tijmblaadjes van de takjes en bestrooi de soep ermee. Lekker met croutons.

bereidingstip

Maak bij deze soep zelf croutons van blokjes (oud) witbrood die je bakt in olijfolie met knoflook.

wijnadvies

Deze soep vraagt om een frisse witte wijn, zoals de Roemeense I Am Sauvignon Blanc.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 105 kcal
vet 5 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 10 gram
eiwit 4 gram