6 personen
gemiddeld
25 min.
lunch, brunch, bijgerecht
home recepten Mediterraan plaatbrood

Mediterraan plaatbrood

ingrediënten


25 min
6 personen
3 eetlepels bloem

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden

dit product is niet beschikbaar

75 gram gedroogde tomaten op olie

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

50 gram olijven zonder pit

dit product is niet beschikbaar

100 gram ontbijtspek

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels zout

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

500 gram tarwebloem

dit product is niet beschikbaar

20 gram verse gist
1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakpapier

  • 1 Meng de gist door de bloem. Voeg al roerend 1 eetlepel olijfolie, 250-300 ml lauw water en zout toe en meng tot een deeg. Laat dit 10 minuten rusten.
  • 2 Vet een werkvlak licht in met de rest van de olijfolie en kneed het deeg 5 minuten tot het elastisch is.
  • 3 Druk het deeg uit tot een lap en strooi het spek, de olijven, de knoflook, de tomaten en kruiden erover.
  • 4 Vouw 1/3 van de deeglap over de vulling en doe dat ook met de andere kant. Druk het deeg aan zodat de vulling goed in het deeg zit. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt 20 minuten rijzen.
  • 5 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het deeg diagonaal in zonder door te snijden.
  • 6 Bestuif licht met bloem of bestrijk het met water. Bak het brood in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

bereidingstip

Rek het deeg tijdens het kneden regelmatig uit, zo versterkt u het glutennetwerk met luchtbelletjes, die tijdens het rijzen en bakken opzwellen. Zo wordt het brood luchtig en veerkrachtig.. Leg het deeg om het snel te laten rijzen op een warme plek, 27-30°C. Laat u het rijzen op kamertemperatuur (20-25°C of lager), dan duurt het langer. . Kies een bakblik dat aan de buitenkant donker van kleur is. Die kleur geleidt de warmte beter, waardoor zich een mooie korst vormt.. Laat brood na het bakken op een rooster afkoelen en niet op het aanrecht of een ander massief oppervlak dat vocht vasthoudt. Dan wordt de bodem namelijk zacht.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 435 kcal
vet 12 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 65 gram
eiwit 15 gram