eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht

Naanbrood

ingrediënten


30 min
4 gram gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

75 milliliter volle yoghurt

dit product is niet beschikbaar

250 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer met deeghaken

vershoudfolie

schone keukendoek

  • 1 Smelt in een steelpan de boter en neem van de warmtebron. Strooi ½ tl zout in een kom. Voeg de bloem en langs de rand van de kom de yoghurt, gesmolten boter en 75 ml handwarm water toe. Maak in de bloem een kuiltje en strooi er de gist in.
  • 2 Kneed met de mixer of met de hand tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie minstens 1 uur rijzen.
  • 3 Druk het deeg plat en verdeel in 4 stukken. Vorm balletjes van het deeg en rol ze op een bebloemd werkvlak uit tot 4 naanbroden van ½ cm dikte. Laat de naanbroden afgedekt met een schone keukendoek nogmaals 10 min. rijzen.
  • 4 Bak in een droge koekenpan de naanbroden per stuk op een middelhoge stand in 3-4 min. lichtbruin en gaar. Keer het brood halverwege. Houd het gebakken naanbrood in de schone keukendoek warm tot serveren.

bereidingstip

Laat het deeg na het uitrollen niet te lang liggen, anders wordt het droog en scheurt het sneller tijdens het bakken. Rol je deeg per stuk uit, vlak voordat je de naan bakt. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg voor een kruidige smaak aan het deeg 1 tl gemalen knoflook toe, ½ tl kerrie en/of ½ tl gemalen komijn. <br/> • Ook lekker: je naan direct na het bakken bestrijken met knoflookboter. <br/> • Vul je naan met geraspte kaas die lekker smelt (zoals cheddar of mozzarella). Druk de randen goed dicht en bak ze volgens de aanwijzingen. . <h4>Waar komt naanbrood vandaan?</h4> Naanbrood komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Azië. Vooral in India, Pakistan, Iran en Afghanistan wordt het veel gegeten. Traditioneel werd naanbrood gemaakt van bloem, yoghurt, water en gist en gebakken in een kleioven. Tegenwoordig wordt naan nog steeds zo bereid, al gebruiken veel mensen ook melk, boter of bakpoeder om het sneller en zachter te maken. Je vindt vergelijkbaar brood in de Turkse keukens, maar naanbrood is niet hetzelfde als Turks brood. . <h4>Weinig tijd? Zo maak je lekker snel naan</h4> • Gebruik een recept met bakpoeder in plaats van gist. Dit zorgt voor een snellere rijstijd.<br/> • Maak kleinere naanbroden. Die zijn sneller gaar. Van deze portie deeg kun je ook 8 mini-naanbroden maken.<br/> • Je kunt naanbrood ook in de koekenpan bakken, in plaats van in de oven. 2-3 min. per kant, tot ze allebei lekker bruin zijn. . <h4>Waar eet je naan bij?</h4> • Naan is natuurlijk een echte klassieker bij curry, zoals bijvoorbeeld met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/courgettecurry-met-naan/">courgette</a> of <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zeevruchtencurry-met-naan/">zeevruchten</a>. • Deze <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/linzencurry-met-naan/">linzencurry met naanbrood</a> zet je lekker snel op tafel. • Naan is ook perfect bij <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/kip-tikka-masala-met-rijst-en-naan/">tikka masala</a> en bij <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zalm-tandoori-met-naan-en-mangochutney/">tandoori-gerechten<a/>. • Maak ook eens de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/naan-met-gegrilde-aubergine-en-mango-sesamsaus/">naan met gegrilde groenten</a>. • Een hamburger, maar dan verrassend? Maak dan deze <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/oosterse-runderburger-met-naanbrood/">oosterse naanburger<a/>. . <h4>Is naan gezond?</h4> Het is voedzamer dan pita en witbrood, maar bevat wel veel koolhydraten en suikers. Gezonder naanbrood maken? Vervang dan de bloem door volkorenmeel en gebruik magere in plaats van volle yoghurt. . <h4>Kun je naanbrood bewaren en weer opwarmen?</h4> Naanbrood kan prima in de diepvries worden bewaard. Ontdooi en verwarm naan voor het serveren weer in een droge koekenpan of gehalveerd in een broodrooster.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 270 kcal
vet 7 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 44 gram
eiwit 8 gram