6 personen
gemiddeld
45 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Oma’s apfelstrudel

Oma’s apfelstrudel

ingrediënten


45 min
6 personen
1 theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

125 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel citroensap

dit product is niet beschikbaar

100 gram blanke rozijnen

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram zure appel

dit product is niet beschikbaar

100 gram paneermeel

dit product is niet beschikbaar

50 gram boter

dit product is niet beschikbaar

poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

75 gram boter

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel azijn

dit product is niet beschikbaar

2 eidooiers

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels bloem

dit product is niet beschikbaar

300 gram bloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

schone theedoek

deegroller

bakplaat met bakpapier

  • 1 Meng de bloem met ½ theelepel zout en vorm een bergje ervan. Maak een kuiltje en breek daarin het ei. Meng door elkaar. Giet 125 ml heet water met de azijn erover en kneed een deeg tot dit loslaat van het werkvlak. Vorm er een bal van en bestrijk licht met olie. Laat het deeg onder vershoudfolie 30 minuten rusten.
  • 2 Verwarm de oven voor op 180ºC. Smelt voor de vulling de boter in een pannetje en rooster hierin het paneermeel 2-3 minuten.
  • 3 Bestuif een theedoek met wat bloem. Leg het deeg erop en rol met een deegroller uit tot een dunne lap. Werk van binnen naar buiten. Til de deeglap op en rek deze met de rug van je handen voorzichtig uit naar alle kanten. Het deeg moet heel dun zijn. Leg het deeg op de doek en bestrijk met een deel van de gesmolten boter.
  • 4 Meng het paneermeel met de appels, rozijnen, citroensap, suiker en kaneel. Verdeel deze vulling over de deeglap, maar laat de randen vrij.
  • 5 Rol het deeg met behulp van de doek voorzichtig, maar stevig op. Leg deze rol met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en bestrijk met de overige gesmolten boter. Bak in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin.
  • 6 Bestrijk na het bakken nog een keer met gesmolten boter. Laat de apfelstrudel afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Lekker met crème fraîche of slagroom.

bereidingstip

Voeg 50 gram gehakte walnoten toe aan de vulling van deze apfelstrudel. . Bak de apfelstrudel in eenpersoons porties. Verdeel het deeg na het rusten in 4-6 porties. . <h4>Wat is Apfelstrudel?</h4> Apfelstrudel is een klassiek Oostenrijks gebak: flinterdun uitgerold strudeldeeg met een vulling van appel, rozijnen, suiker en specerijen. Het werd populair in Wenen en is nu een icoon van de Oostenrijkse en Zuid-Duitse keuken. De traditionele vulling bestaat uit: appels (bij voorkeur friszure, zoals Elstar of Jonagold), rozijnen, suiker, kaneel, paneermeel (voor het opnemen van vocht uit de appels), citroensap en gesmolten boter. <br> Het deeg is een heel dun uitgerold strudeldeeg (gemaakt van bloem, water, olie en een snufje zout). Vaak wordt ook kant-en-klaar filodeeg gebruikt.. <h4>Decoreren en variëren</h4> <ul> • Bestuiven met poedersuiker: vlak voor serveren royaal over de bovenkant strooien.</li> <li>• Met saus: serveer met warme vanillesaus, custard of een bolletje vanille-ijs.</li> <li>• Met slagroom: licht gezoete, lobbig geklopte slagroom past er perfect bij.</li> <li>• Knapperige touch: bestrooi met geroosterde amandelschaafsel of gehakte noten.</li> <li>• Mooi serveren: snijd in gelijke plakken en serveer op een bord met een takje munt of een beetje fruit voor kleur.</li> </ul> . <h4>Apfelstrudel bewaren</h4> <ul> <li>•Laat volledig afkoelen en bewaar goed afgedekt maximaal 1 dag.</li> <li>•Koelkast: luchtdicht verpakken, zo blijft de strudel 2 à 3 dagen goed.</li> <li>•Invriezen: verpak plakken of de hele strudel in folie en daarna in een diepvrieszak. Tot 3 maanden houdbaar.</li> </ul> <h4>Apfelstrudel opwarmen</h4> <ul> <li>•Oven: verwarm voor op 160-180 °C. Plakken 10-15 minuten, een hele strudel 15-20 minuten. Voor extra knapperigheid kun je de laatste minuten alleen de bovenwarmte gebruiken.</li> <li>•Bevroren: kan rechtstreeks in de oven. Plakken 15-20 minuten, een hele strudel 25-35 minuten. Dek eventueel af met folie zodat hij niet te donker wordt.</li> <li>•Airfryer: op 150-160 °C, 6-10 minuten voor losse plakken.</li> <li>•Magnetron: 40-60 seconden op 500-600 W per plak.</li> </ul>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 660 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 101 gram
eiwit 11 gram