- 1 Doe de bloem met een mespunt zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet er de helft van de melk in en breek de eieren erboven. Roer met een garde tot een glad beslag. Meng er de resterende melk door en laat het beslag 30 min. rusten.
- 2 Verhit een klontje boter in een koekenpan met een antiaanbaklaag met de warmtebron op een hoge stand. Schep ¼ van het beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem kan uitlopen. Laat de pannenkoek op middelhoog vuur 3 min. bakken tot de onderkant gekleurd is en de bovenkant droog. Keer met behulp van een spatel om en laat de onderkant in 1 min. goudbruin bakken.
- 3 Laat de pannenkoek op een platte schaal glijden en houd warm op een pan met een laagje kokend water. Bak zo nog 3 pannenkoeken
bereidingstip
Zo krijg je de beste én lekkerste pannenkoeken: <br/> • Laat het beslag altijd 30 min. rusten. Zo verdwijnen luchtbellen en wordt het beslag glad, voor mooie, egale pannenkoeken.<br/> • Bak op middelhoog vuur. Te heet? Dan verbrandt de buitenkant voordat de binnenkant gaar is.<br/> • Gebruik een goede antiaanbakpan en een klein beetje boter of vloeibaar bakproduct. Zo krijg je mooie, goudbruine pannenkoeken zonder dat ze blijven plakken.<br/> • Draai de pannenkoek pas om als de bovenkant droog is en de randen loskomen. Zo blijft je pannenkoek heel. . <h4>Gezonder en lekker</h4> Wat is lekker én gezond op pannenkoeken? Denk aan vers fruit, ongezouten noten of een topping van kwark of hüttenkäse. Wil je het beslag gezonder? Gebruik dan (deels) volkorenmeel of havermout voor meer vezels. . <h4>Bewaaradvies</h4> Pannenkoeken over? Laat ze afkoelen, dek goed af en bewaar in de koelkast, tot 2 dagen. Invriezen kan ook: leg velletjes bakpapier tussen de pannenkoeken en vries ze luchtdicht verpakt in. Zo kun je ze per stuk ontdooien en opwarmen. Een pannenkoek kan zowel tijdens ontbijt, lunch of avondeten! . <h4>Variatietips</h4> • In klassiek pannenkoekenbeslag gaan bloem, melk, eieren en een snufje zout. Wil je extra luchtige pannenkoeken? Vervang dan een scheut melk door bruisend water of voeg een beetje bakpoeder toe.<br/> • Liever dunnere pannenkoeken? Verdun het beslag dan met extra melk en gebruik wat minder beslag per pannenkoek.<br/> • Wissel af met hartige en zoete toppings: van fruit, stroop of jam tot spek, kaas of zalm.<br/> • Liever een eiwitrijke versie? Voeg een extra ei toe of vervang een deel van de melk door kwark.