4 personen
gemiddeld
20 min.
bijgerecht
home recepten Rode kool met appel

Rode kool met appel

ingrediënten


20 min
4 personen
1 kaneelstokje

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

2 handappels
1 rodekool

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

4 eenpersoons ovenschaaltjes

  • 1 Verwijder de lelijke, buitenste bladen van de rodekool. Halveer de kool, verwijder de harde kern en snijd de kool in dunne reepjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
  • 2 Smelt in een braadpan de boter. Schep de rodekool erdoor en bak 2 min.
  • 3 Schep de appel en suiker door de kool. Schenk de wijn langs de rand van de pan. Voeg ook het kaneelstokje toe en breng aan de kook.
  • 4 Stoof de rodekool op een lage stand met de deksel op de pan in 45 min. gaar. Breng op smaak met zout en peper.

bereidingstip

Voor dit recept kun je zowel een verse kool gebruiken als voorgesneden rodekool uit de koeling. Zelf snijden geeft het meeste smaak, zeker als je een stevige, glanzende kool kiest. Verwijder de buitenste bladen, halveer de kool en snijd de harde kern eruit. Snijd vervolgens met een groot koksmes dunne reepjes of gebruik een keukenmachine met snijschijf voor extra gemak.. <h4>Appels: welke gebruik je?</h4> Appel maakt rodekool zachter en frisser. Kies voor handappels zoals jonagold of elstar. Die zijn sappig en lichtzoet, en behouden structuur tijdens het stoven. Zo voorkom je dat de kool te zuur of te vlak wordt. . <h4>Lekker bij winterse gerechten</h4> Deze rode kool is een klassiek bijgerecht en past perfect bij:<br/> • Gestoofde rundvleesgerechten zoals hachee of draadjesvlees.<br/> • Varkensvlees, bijvoorbeeld karbonade of rollade.<br/> • Wild: eend of hertenbiefstuk.<br/> • Aardappelpuree, gekookte aardappels of gratin. . <h4>Kruiden die goed passen</h4> Naast een kaneelstokje kun je rodekool ook op smaak brengen met:<br/> • Kruidnagel (heel of gemalen).<br/> • Laurierblaadjes.<br/> • Gemalen nootmuskaat.<br/> • Jeneverbes.<br/> • Verse tijm.<br/> Gebruik kruiden met mate zodat de appel en kool de hoofdrol blijven spelen. . <h4>Ook lekker bij rodekool</h4> • Een scheutje appelciderazijn voor extra frisheid.<br/> • Liever zonder alcohol? Vervang de wijn door appelsap.<br/> • Fijngesneden gedroogde abrikozen in plaats van appel.<br/> • <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/rodekool-met-cranberryrs-en-amandel/">Cranberries</a> zijn heerlijk in een winterse rodekoolvariant. . <h4>Rode kool met appel bewaren</h4> Je kunt de rodekool goed van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar tot 3 dagen afgedekt in de koelkast. Opnieuw opwarmen gaat het best in een pan op laag vuur of in de magnetron. Invriezen kan ook: tot 3 maanden.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 180 kcal
vet 5 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 27 gram
eiwit 1 gram