- 1 Kook de minikrieltjes en sperziebonen samen in water met zout in 8 min. gaar.
- 2 Snipper intussen de uien. Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de ui 1 min. Bak de kipfiletblokjes op een middelhoge stand 4 min. mee.
- 3 Voeg de roti masalasaus toe en verwarm 5 min. op een lage stand. Giet de minikrieltjes en sperziebonen af. Schep ze door het kipmengsel.
- 4 Voeg 150 ml water toe en verwarm nog 5 min. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de rotivellen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- 5 Serveer de kip met de sperziebonen en krieltjes met een rotivel.
bereidingstip
Je kunt ook zelf het roti vel maken. Meestal worden ze gemaakt met atta: Indiaas volkorenmeel. Mocht je supermarkt dat niet hebben, dan kun je ook ‘gewoon’ volkorenmeel gebruiken, met bloem en Griekse yoghurt erbij.. <h4>Variatietips</h4> • Wil je vegetarische roti maken? Vervang dan de kip door plantaardige kipstukjes, tofu en/of tempé. <br> • Roti kun je ook met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/roti-masala-met-lamsvlees/">met lamsvlees</a> maken in plaats van kip.. <h4>Serveertips</h4> • Serveer je roti met een eitje erbij. <br> • Roti is natuurlijk het lekkerst met Madame Jeanette erbij: de pittige Surinaamse peper. Kun je die niet in je supermarkt vinden? Dan kun je ook chili gebruiken. <br> • Zet lekkere (dip)sauzen op tafel bij je roti. <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/linzencurry-met-naan/">Linzencurry</a> is populair als dip, net als <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/chutney-van-gele-paprika/">chutney</a>. . <h4>Welke bonen voor je roti?</h4> • Kousenband zijn dé bonen voor roti. <br> • Maar je kunt ze ook variëren en ze vervangen of aanvullen door snijbonen of sperziebonen. <br> • Kikkererwten kun je pureren tot een dikke saus of curry. <br> • Zwarte ogenbonen zijn populair voor veel Surinaamse roti’s. <br> • Witte bonen of kapucijners: minder gebruikelijk, maar soms te vinden in variaties.. <h4>Wat is roti?</h4> Roti is een plat of ovaal brood dat veel gegeten wordt in onder meer Indonesië, India en Suriname. Als je het in Nederland over ‘roti’ hebt, heb je het waarschijnlijk over het Surinaamse gerecht met dit brood én met masala. Goed nieuws: roti is best voedzaam, omdat het een goede bron is van koolhydraten en vezels. Let dan wel op dat je niet al te vette sauzen gebruikt.. <h4>Hoe eet je roti?</h4> • Roti eet je met je handen. Je scheurt er een stuk vanaf en schept daar de vulling mee op. <br> • Je kunt roti ook met mes en vork eten, al is dat natuurlijk minder leuk. Of je maakt er deze <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/ovenschotel-met-rotis-ragout/">ovenschotel met roti-ragout</a> mee.. <h4>Kun je roti ook vegetarisch of vegan maken?</h4>Ja, roti kan heel eenvoudig vegetarisch of vegan worden gemaakt. Vervang de kip door kikkererwten, aardappel, zoete aardappel of tofu, en gebruik dezelfde kruiden en masala’s uit het recept. De smaken blijven vol en kruidig, ook zonder vlees, en de roti-platen passen hier perfect bij.<br><br><h4>Is roti gezond?</h4>Roti kan een gezonde maaltijd zijn. Dit recept bevat kip, aardappelen en sperziebonen, wat voedzaam is en veel eiwitten en groenten levert. Door de roti-platen en het gebruik van olie is het wel iets calorierijker, maar in een normale portie past het prima binnen een gevarieerd eetpatroon.<br><br><h4>Hoe pittig is roti en kun je de smaak aanpassen?</h4>Roti heeft van nature een milde tot kruidige smaak, afhankelijk van de gebruikte masala en peper. De pittigheid kan makkelijk worden aangepast: voor een mildere roti gebruik je minder peper of masala, en voor een pittigere versie kun je extra madame-jeanette, sambal of chili toevoegen. Zo stem je het gerecht af op je eigen smaak.<br><br><h4></h4>