6 personen
gemiddeld
25 min.
lunch, hoofdgerecht
home recepten Spinazietaart

Spinazietaart

ingrediënten


25 min
6 personen
125 gram feta

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel gedroogde italiaanse kruiden

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter kookroom

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

900 gram spinazie

dit product is niet beschikbaar

2 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels paneermeel

dit product is niet beschikbaar

6 plakjes diepvriesbladerdeeg

dit product is niet beschikbaar

1 rol bladerdeeg

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

springvorm

springvorm

bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de bakvorm in met olie en bekleed met bakpapier.
  • 2 Bekleed de springvorm met het deeg en prik de deegbodem gelijkmatig in met een vork. Bestrooi de bodem met het paneermeel.
  • 3 Snijd de knoflook fijn en snipper de ui of sjalotten. Verhit de olie in een wok en fruit hierin de knoflook en ui zonder te kleuren. Schep de spinazie er in porties door totdat het is geslonken. Giet de spinazie af in een zeef en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
  • 4 Klop de eieren los met de kookroom en kruiden en breng op smaak met zout en peper.
  • 5 Verdeel de spinazie over de deegbodem en verkruimel de feta er gelijkmatig over. Giet het ei-roommengsel erop en bak de taart in het midden van de oven in 30 min. goudbruin en gaar.

bereidingstip

Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.. <h4>Bereidingstip</h4> Strooi naast paneermeel ook een dun laagje geraspte oude kaas over de deegbodem. Die smelt tijdens het bakken en vormt een extra beschermlaagje tegen het vocht uit de vulling. Zo blijft de bodem lekker stevig en krokant. . <h4>Waar komt spinazietaart vandaan?</h4> Spinazietaart is vooral bekend uit de Griekse keuken, als <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/spanakopita/">spanakopita</a> met filodeeg en feta. Maar ook in de Turkse keuken vind je hartige taarten met spinazie. Ons recept is een makkelijke Hollandse variant, met bladerdeeg. . <h4>Van lunch- naar hoofdgerecht</h4> <ul> <li>Eet spinazietaart als lunchgerecht of maak er een complete maaltijd. Een groene salade of <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/griekse-salade-met-witte-bonen/">Griekse salade</a> zijn er lekker bij. </li> <li>Vega(n)-opties zijn er natuurlijk ook. Denk aan gegrilde halloumi (past super bij spinazie!), een lekkere bonenburger, of gebakken blokjes tofu of tempeh met wat kruiden.</li> <li>Je kunt ook een lekker knapperige ciabatta of een stuk boerenbrood bij deze spinazietaart eten.</li> </ul> . <h4>Spinazietaart bewaren en opwarmen</h4> <ul> <li>Laat de taart na het bakken goed afkoelen en bewaar tot maximaal 2 dagen in een afgesloten bewaardoos in de koelkast. Opwarmen kan prima in een voorverwarmde oven op 160°C. Dek de taart daarbij eerst af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet uitdroogt. Haal het folie de laatste minuten weg voor een krokant korstje.</li> <li>Invriezen kan ook. Laat de taart eerst helemaal afkoelen. Snijd ‘m vervolgens in punten en verpak die per stuk in folie of bakpapier. Leg de stukken daarna in een goed afgesloten diepvriesbakje of -zak. Zo blijft de taart tot 3 maanden goed in de vriezer. Ontdooien gaat het best in de koelkast; daarna kun je de taart weer opwarmen in de oven.</li> <li>Vroeger dacht men dat je spinazie niet opnieuw mocht verwarmen. Tegenwoordig weten we dat dit veilig kan, zolang je de spinazietaart na het bereiden snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart. </li> </ul> . <h4>Variatietips</h4> <ul> <li>Vervang de feta door geraspte oude kaas of zachte geitenkaas.</li> <li>Extra vulling? Voeg gebakken champignons, zongedroogde tomaatjes of geroosterde paprika (pot) toe.</li> <li>Strooi voor het bakken wat pijnboompitten of walnoten over de vulling, voor extra bite.</li> <li>Voeg blokjes gerookte kip, zalm of vegetarische spekjes toe aan de vulling.</li> </ul>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 425 kcal
vet 29 gram
verzadigd vet 14 gram
koolhydraten 22 gram
eiwit 16 gram
Terugroepactie | Lay's Wokkels & Bugels