4 personen
eenvoudig
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Spruitjes stamppot

Spruitjes stamppot

ingrediënten


20 min
4 personen
4 theelepels mosterd

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

60 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 rookworst

dit product is niet beschikbaar

4 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

600 gram spruitjes

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Halveer de spruitjes.
  • 2 Kook de aardappelen in een ruime pan in water met zout in 20 min. gaar. Voeg na 10 min. de spruitjes toe.
  • 3 Pel intussen de sjalotten en snijd in halve ringen. Snijd de rookworst in plakjes.
  • 4 Verhit de helft van de boter in een koekenpan en fruit de sjalot 1 min. Voeg de rookworst toe en bak in 5 min. goudbruin.
  • 5 Giet de aardappelen en spruitjes af en stamp met de resterende boter en de melk tot een grove stamppot. Breng op smaak met zout en peper. Schep er de rookworst en sjalot op. Voeg de mosterd en 1 el water toe aan het bakvet in de pan en roer tot een jus. Schep de jus over de stamppot.

bereidingstip

• Snijd spruitjes doormidden om ze sneller gaar te laten worden. <br/> • Spruitjes hoeven niet heel lang te koken voor stamppot. Meekoken met de aardappelen is ideaal: 10 min. is meestal voldoende. <br/> • Voor extra smaak kun je gebakken spekreepjes of uien fruiten en door de stamppot scheppen. <br/> • Spruitjes zijn het lekkerst als ze beetgaar zijn en hun lichte bittertje behouden. Roosteren of wokken zijn bereidingstechnieken waarmee je spruitjes lekker klaar kunt maken. . <h4>Serveertip</h4> Serveer de stamppot warm, met de jus of een lik grove mosterd. Ook lekker met gebakken uitjes (bakje) of plakjes augurk erbij of erover. . <h4>Vegetarische variatie</h4> Maak een vegetarische spruitjesstamppot door de rookworst te vervangen door bijvoorbeeld gebakken paddenstoelen of vegetarische spekjes. Liever iets zoets erbij? Appel of peer geeft een fijne, milde tegenhanger aan de spruitjessmaak. . <h4>Spruitjes op smaak maken</h4> Met klassieke smaakmakers als nootmuskaat, tijm of salie kun je spruitjes en ook deze stamppot goed kruiden. Wil je de stamppot iets frisser maken, voeg dan wat citroenrasp toe of roer er op het laatst een handje fijngesneden peterselie door.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 610 kcal
vet 29 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 50 gram
eiwit 22 gram