5 personen
gemiddeld
30 min.
tussendoortje, klein gerecht/snack, klein gerecht, klein gerecht/hapje
home recepten Thaise rijstballetjes

Thaise rijstballetjes

ingrediënten


30 min
5 personen
1 liter frituurolie

dit product is niet beschikbaar

100 gram paneermeel

dit product is niet beschikbaar

100 gram broodkruim

dit product is niet beschikbaar

2 eieren

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

200 gram kipfilets

dit product is niet beschikbaar

3 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

5 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

750 gram spinazie

dit product is niet beschikbaar

175 gram pandanrijst

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Kook de rijst gaar en laat deze afkoelen.
  • 2 Laat de spinazie 2 minuten slinken in kokend water met zout. Giet af, spoel er koud water over en laat goed uitlekken. Druk het vocht eruit en hak de spinazie fijn.
  • 3 Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook.
  • 4 Voeg de kipfilet toe en roerbak 5 minuten. Schep het mengsel uit de pan en laat het in een vergiet bekleed met keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  • 5 Halveer de citroen. Rasp van één helft 1 theelepel van de schil en pers de helft. Verdeel de andere helft van de citroen in partjes en zet deze apart.
  • 6 Meng het sjalottenmengsel, citroenrasp, 1 eetlepel van het citroensap, spinazie, zout en versgemalen peper door de rijst.
  • 7 Splits de eieren. Klop de eidooiers los en schep ze door de rijst. Meng goed en vorm er met je handen, ingevet met een paar druppels olijfolie, stevige balletjes van zo groot als een walnoot.
  • 8 Leg ze naast elkaar op een met vershoudfolie beklede schaal en zet ze 20 minuten in de koelkast zodat ze stevig worden.
  • 9 Klop het eiwit met zout en versgemalen peper in een diep bord en leg het broodkruim in een ander diep bord. Verhit de frituurolie tot maximaal 180°C.
  • 10 Rol de balletjes eerst door het eiwit en daarna door broodkruim. Frituur ze 5-6 minuten in de hete olie.
  • 11 Steek ze aan een prikker en serveer ze warm met de citroenparten. Lekker met een zoete chilisaus.

bereidingstip

De rijstballetjes kunnen ook in de oven worden bereid. Verwarm dan de oven voor op 200°C. Leg de balletjes naast elkaar op een ingevette bakplaat en bak ze 20 minuten. Keer ze regelmatig om.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 635 kcal
vet 35 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 50 gram
eiwit 27 gram