- 1 Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook.
- 2 Snijd de winterpenen aan beiden kanten recht en schaaf ze met een dunschiller of kaasschaaf in dunne lange plakken.
- 3 Snijd de plakken in de lengte door. Blancheer de slierten 30 seconden in het kokende water en spoel ze onder koud water af.
- 4 Rasp een halve sinaasappel en snijd de rest van de schil van de sinaasappels rondom weg.
- 5 Snijd de parten tussen de vliezen uit en vang hierbij al het vocht op. Snijd de parten in stukjes.
- 6 Vermeng de parten sinaasappel met de wortelslierten.
- 7 Maak een zoetzure dressing van het opgevangen sap, de rasp, de gembersiroop, de azijn en de olie en breng op smaak met zout en versgemalen (chili)peper.
- 8 Schep dit door de wortelsalade en laat een half uur trekken.
- 9 Schep de wortel salade in een kommetje, druk goed aan en stort het op een bordje. Maak zo eenpersoonsporties.
- 10 Bestrooi met de pecannoten, garneer met de rucola en besprenkel met wat overgebleven dressing.
wijnadvies
Ook al zo’n Sauvignon Blanc-fan. Liefst eentje die net wat meer zon heeft gehad, zoals de Chileense Gamma. Of helemaal super: Sea Breeze uit Nieuw-Zeeland.