uitdagend
30 min.
nagerecht/desserts, nagerecht, nagerecht/gebak
recepten Tirameringue

Tirameringue

ingrediënten


30 min
sprinkels, gebaksdecoratie

dit product is niet beschikbaar

chocolade

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

10 koffiebonen

dit product is niet beschikbaar

1 zakje vanillesuiker

dit product is niet beschikbaar

250 gram mascarpone

dit product is niet beschikbaar

2 zakjes oploskoffiepoeder voor espresso

dit product is niet beschikbaar

rode voedingskleurstof
1 eetlepel maizena

dit product is niet beschikbaar

100 gram poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

150 gram fijne tafelsuiker

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

5 eieren

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

bakplaat met bakpapier

  • 1 Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen eidooier bij het eiwit komt. Weeg het eiwit, dit zal circa 150 gram zijn. Is het iets minder, gebruik dan ook wat minder suiker. De eidooiers worden niet gebruikt.
  • 2 Maak een kom vetvrij met citroensap en keukenpapier. Klop hierin met een mixer de eiwitten luchtig. Als het eiwit al wat stijver wordt, voeg je lepel voor lepel al kloppend de fijne suiker toe. Klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgenomen.
  • 3 Meng de poedersuiker met de maizena en spatel dit mengsel voorzichtig door het eiwit. Meng eventueel een beetje rode kleurstof erdoor en roer niet te veel voor een mooi marmereffect.
  • 4 Verwarm de oven voor op 90ºC. Schep hoopjes meringue op de bakplaat en maak met een lepeltje een kuiltje in het midden van het schuim. Bak de meringues ruim 1 uur in de oven. Ze moeten droog aanvoelen en mogen niet aan het bakpapier plakken, maar zijn dan nog een beetje zacht van binnen. Laat afkoelen.
  • 5 Meng het koffiepoeder met 2 eetlepels kokend water. Klop de mascarpone los en meng met de vanillesuiker en sterke koffie. Plet en verkruimel de koffiebonen door er met de bodem van een pan op te drukken. Schep de verkruimelde koffiebonen door de mascarpone en schep dit mengsel op de meringue. Bestrooi met de cacao, chocolade en gebaksdecoratie en serveer direct.

bereidingstip

Maal wat gevriesdroogd fruit fijn in een keukenmachine en bestrooi de meringue hiermee. Gebruik dan geen cacaopoeder en chocolade.. Vind je de koffiebonen te heftig, laat ze dan gewoon weg.. Roer een paar eetlepels koffie- of amandellikeur door de mascarpone.. Je krijgt alleen een stevig schuim als je de eiwitten klopt in een brandschone kom. Maak de kom en gardes vetvrij door ze extra schoon te maken met citroensap en keukenpapier. Zorg ook ervoor dat er geen enkel spoortje eigeel tussen het eiwit zit.. Het schuim is klaar wanneer het glanzend en stevig is. Dit kun je ook checken door de kom met eiwitschuim even op z’n kop te houden: een stevig schuim loopt dan niet uit de kom!. Zet ze dan nog circa 1 uur terug in de oven tot ze helemaal droog zijn. Bewaar daarna tot een paar dagen in een afgesloten trommel.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 300 kcal
vet 16 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 35 gram
eiwit 5 gram