4 personen
eenvoudig
20 min.
bijgerecht
home recepten Traditionele aardappelgratin

Traditionele aardappelgratin

ingrediënten


20 min
4 personen
20 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

200 gram gruyère
2 kilogram aardappels

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel zout

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels Provençaalse kruiden

dit product is niet beschikbaar

600 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

6 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de knoflook in plakjes en breng ze samen met de slagroom, Provençaalse kruiden, nootmuskaat en het zout tot tegen de kook aan. Laat 5 min. trekken en pureer met de staafmixer.
  • 2 Schil intussen de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze met een dunschiller of kaasschaaf in plakken van 3-4 mm. Was de plakjes niet. Het zetmeel op de aardappelplakjes helpt bij de binding van de gratin.
  • 3 Schep in een ruime kom of pan de aardappelplakjes en gruyère door het roommengsel.
  • 4 Vet de ovenschaal in met de boter en doe het aardappelmengsel erin. Verdeel de aardappelplakjes gelijkmatig over de schaal en druk ze aan. Bak de aardappelgratin in 50 min. in de oven tot de bovenkant goudgeel en knapperig is.

bereidingstip

• Bespaar tijd door voorgesneden aardappelschijfjes te gebruiken.<br/> • Waarom wordt gratin soms waterig? Dat komt meestal doordat er te veel vocht in de pan zit. Gebruik daarom vastkokende aardappelen, die houden beter hun vorm en geven minder vocht af tijdens het bakken. . <h4>Variatietip</h4> Behalve Gruyère kun je ook Emmentaler of Parmezaanse kaas gebruiken. . <h4>Aardappelgratin bewaren, ontdooien en opwarmen</h4> • Aardappelgratin kun je prima een dag van tevoren maken, of nog eerder.<br/> • Laat de gratin op een rooster maximaal twee uur afkoelen tot kamertemperatuur. Dek strak af met vershoudfolie en bewaar in de vriezer.<br/> • Zet de gratin de avond of 24 uur voor het kerstdiner in de koelkast. <br/> • Geen tijd om te ontdooien? Zet de gratin dan bevroren in de oven en verleng de oventijd met 10-20 min. Dek de schaal de laatste 5 -10 min. af met aluminiumfolie. <br/> • Verwijder de folie en verwarm de gratin in 20-30 min. op 180°C in de oven, tot hij volledig warm is en van boven weer knapperig is.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 568 kcal
vet 36 gram
verzadigd vet 25 gram
koolhydraten 46 gram
eiwit 13 gram