4 personen
eenvoudig
20 min.
bijgerecht
home recepten Traditionele aardappelgratin

Traditionele aardappelgratin

ingrediënten


20 min
4 personen
10 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

100 gram gruyère
1 kilogram aardappel

dit product is niet beschikbaar

theelepel zout

dit product is niet beschikbaar

theelepel nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel Provençaalse kruiden

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

3 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de knoflook in plakjes en breng ze samen met de slagroom, Provençaalse kruiden, gemalen nootmuskaat en het zout tegen de kook. Laat 5 min. trekken en pureer met de staafmixer.
  • 2 Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze met een dunschiller of kaasschaaf in plakken van 3-4 mm. Was de plakjes niet. Het zetmeel op de aardappelplakjes helpt bij de binding van de gratin.
  • 3 Mix de aardappelplakken met het roommengsel en de gruyère in een ruime kom of pan.
  • 4 Vet de ovenschaal in met de boter en doe het aardappelmengsel erin. Verdeel de plakken aardappel gelijkmatig over de schaal en druk ze aan.
  • 5 Bak de aardappelgratin ca. 50 min. in de oven tot de bovenkant goudgeel en knapperig is.

bereidingstip

Geen tijd om te ontdooien? Zet de gratin dan bevroren in de oven en verleng de oventijd met 10-20 min. Dek de schaal de laatste 5 -10 min. af met aluminiumfolie.. <p><strong>Invriezen</strong></p> Laat de gratin op een rooster maximaal twee uur afkoelen tot kamertemperatuur. Dek strak af met vershoudfolie en bewaar in de vriezer.. <p><strong>Ontdooien</strong></p> Zet de gratin de avond of 24 uur voor het kerstdiner in de koelkast. . <p><strong>Bereiden</strong></p> Verwijder de folie en verwarm de gratin in 20-30 min. op 180°C tot hij volledig warm is en van boven weer knapperig is. Geen tijd om te ontdooien? Zet de gratin dan bevroren in de oven en verleng de oventijd met 10-20 minuten. Dek de schaal de laatste 5-10 minuten af met aluminiumfolie.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 568 kcal
vet 36 gram
verzadigd vet 25 gram
koolhydraten 46 gram
eiwit 13 gram