4 personen
eenvoudig
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken

ingrediënten


20 min
4 personen
25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

560 gram varkenshaas

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

cocktailprikker

aluminiumfolie

  • 1 Smelt in een koekenpan de boter. Bak de varkenshaas op een hoge stand rondom bruin. Keer het vlees regelmatig met een tang. Prik niet in het vlees, dan verliest het de heerlijke sappen.
  • 2 Dep de varkenshaas droog met keukenpapier. Vouw het dunne deel terug en zet met een cocktailprikker vast zodat het vlees overal even dik is. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  • 3 Bak de varkenshaas op een middelhoge stand in nog 12-15 min. lichtbruin en vanbinnen naar wens rosé of net gaar.
  • 4 Neem het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie 5 min. rusten, zo verdelen de sappen zich weer over het vlees. Snijd het vlees in plakjes en leg op een schaal. Schenk er het bakvet over.

bereidingstip

• Haal de varkenshaas zo’n 30 min. van tevoren uit de koelkast. Je vlees wordt malser als het eerst op kamertemperatuur is gebracht. <br/> • Laat het vlees 5 min. rusten na het bakken. <br/> • Bak niet te lang. 12-15 min. is voldoende. Zo blijft het vlees een beetje roze aan de binnenkant en is het net gaar en heerlijk mals. Precies wat je wil. <br/> • Wikkel de varkenshaas in plakjes gerookt spek. Het spek houdt het vlees tijdens het bakken extra mals en sappig. . <h4>Varkenshaas kruiden</h4> Kruid varkenshaas met peper en zout en voeg eventueel wat paprikapoeder toe. Andere kruiden en smaakmakers die lekker zijn bij varkenshaas: tijm, rozemarijn en knoflook. . <h4>Veelgemaakte fouten</h4> • De grootste beginnersfout: het vlees direct vanuit de koelkast in de pan leggen. Daar kan het vlees taai van worden. Laat het eerst 30 min. op kamertemperatuur komen. <br/> • De varkenshaas te hard en/of te lang bakken. Varkensvlees wordt snel droog. Gebruik eventueel een vleesthermometer en haal het vlees bij 58-60°C kerntemperatuur uit de pan. Het gaat nog na. <br/> • De pan is niet heet genoeg. Een goed verwarmde pan zorgt juist voor een mooie korst en sluit als het ware de sappen op. <br/> • Direct aansnijden. Het is beter om je varkenshaas nog even te laten liggen, minstens 5 min.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 193 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 5 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 32 gram