4 personen
eenvoudig
5 min.
hoofdgerecht
home recepten Varkenshaas oven

Varkenshaas oven

ingrediënten


5 min
4 personen
25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

560 gram varkenshaas

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

cocktailprikker

ovenschaal

aluminiumfolie

  • 1 Verwarm de oven voor op 160ºC. Dep de varkenshaas droog met keukenpapier. Vouw het dunne deel terug en zet met een cocktailprikker vast zodat het vlees overal even dik is. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  • 2 Smelt in een koekenpan de boter. Bak de varkenshaas op een hoge stand in 5 min. rondom bruin. Prik niet in het vlees, dan verliest het de heerlijke sappen.
  • 3 Leg het vlees in de ovenschaal en bak in de oven in 12-15 min. lichtbruin en vanbinnen rosé of naar wens net gaar.
  • 4 Neem het vlees uit de oven en laat in aluminiumfolie 5 min. rusten, zo verdelen de sappen zich weer over het vlees. Snijd het vlees in plakjes en leg op een schaal.

bereidingstip

Zo maak je varkenshaas goed klaar: voor een sappig resultaat is het belangrijk dat de varkenshaas op kamertemperatuur is voordat je begint. Laat het vlees daarom eerst even uit de koelkast komen. Gebruik een kernthermometer als je zeker wilt weten dat het vlees precies gaar is, en laat het na het bereiden altijd even rusten onder aluminiumfolie. Zo blijft het mals en zacht.. <h4>Hoe lang moet varkenshaas in de oven?</h4> De oventijd en temperatuur zijn afhankelijk van de dikte van de varkenshaas. Gebruik, om precies te weten of je varkenshaas gaar is, een kernthermometer: rosé 58-60ºC (zacht, mals en sappig), net gaar 63-65ºC (nog sappig) en doorbakken 68-70ºC (droog en minder mals). Haal de varkenshaas 2ºC voor de gewenste temperatuur uit de oven, want tijdens het rusten in aluminiumfolie gaart het vlees nog door.. <h4>Serveertip</h4> Wikkel het vlees in plakjes gerookt spek. Het spek houdt het vlees tijdens het bakken extra mals en sappig.. <h4>Lekkere gerechten met varkenshaas</h4> • <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/brochette-van-varkenshaas/">Brochette</a>, <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/varkenshaas-vindaloo/">vindaloo</a> en <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/roerbak-van-varkenshaas-en-paksoi/">roerbak met paksoi</a>. <br> • Hier vind je al onze <a href="https://www.boodschappen.nl/zoeken/varkenshaas/">recepten met varkenshaas</a>.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 170 kcal
vet 5 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 31 gram