gemiddeld
30 min.
nagerecht, brunch, bijgerecht, nagerecht/kazen
home recepten Vijgen-notenbrood

Vijgen-notenbrood

ingrediënten


30 min
150 gram gedroogde vijgen

dit product is niet beschikbaar

100 gram hazelnoten

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels honing

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kardemompoeder
bloem

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter water

dit product is niet beschikbaar

20 gram verse gist
1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

10 gram zout

dit product is niet beschikbaar

300 gram volkorenmeel

dit product is niet beschikbaar

200 gram tarwebloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

broodvorm

bakplaat

  • 1 Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
  • 2 Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
  • 3 Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  • 4 Voeg de kardemom, honing, noten en vijgen toe aan het deeg en kneed het deeg nogmaals goed door. Vorm een rol van het deeg, vouw de deeguiteinden terug en leg de deegnaad onder in de vorm. Leg plaat- of vloerbrood los op de bakplaat. Dek het deeg af.
  • 5 Laat het deeg 30-50 minuten narijzen. Niet langer, dan zakt het in tijdens het bakken. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.
  • 6 Knip of snijd het deeg eventueel in. Besprenkel met water voor een glanzende korst en bak midden in de oven op 220°C. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Haal het brood uit de vorm en laat het 30 minuten afkoelen op een rooster.

bereidingstip

Gebruik je verse gist, los deze dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist.. Lekker bij een kaasplankje.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 2955 kcal
vet 79 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 451 gram
eiwit 78 gram
Terugroepactie | Kips Vega Paté