4 personen
gemiddeld
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Witlofschotel met kaas en mosterd

Witlofschotel met kaas en mosterd

ingrediënten


20 min
4 personen
450 gram aardappelschijfjes

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel gedroogde tijm

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels mosterd

dit product is niet beschikbaar

150 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

125 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

25 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

25 gram margarine

dit product is niet beschikbaar

25 gram boter

dit product is niet beschikbaar

4 sneeën wit brood

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram witlof

benodigdheden

bakplaat

lage ovenschaal

  • 1 Breng water met zout aan de kook. Snijd de stronkjes witlof door en snijd de harde kern weg. Kook de witlof in circa 5 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
  • 2 Droog de boterhammen in de broodrooster of oven zonder dat ze verkleuren.
  • 3 Verwarm de boter en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem van de pan loslaat. Giet al roerende de warme melk erbij en breng de saus op middelhoge stand aan de kook.
  • 4 Roer 2/3 van de kaas door de saus en laat deze al roerende smelten. Breng de saus op smaak met de mosterd en tijm en eventueel zout en peper.
  • 5 Verwarm de oven op 200°C. Spreid de aardappelschijfjes uit op een ingevette bakplaat en bestrooi ze met zout en peper.
  • 6 Leg de witlof in een lage ovenschaal en giet de kaassaus er gelijkmatig overheen.
  • 7 Verkruimel de boterhammen en vermeng dit met het restant geraspte kaas. Verdeel dit kruimelmengsel over de saus.
  • 8 Bak de aardappelschijfjes hoog in de oven en zet de witlofschotel een etage lager. Bak alles in circa 20 minuten bruin en gaar.
  • 9 Lekker met gebakken vis of krokante speklapjes.

bereidingstip

Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 440 kcal
vet 19 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 45 gram
eiwit 19 gram