- 1 Haal de stronkjes uit het witlof. Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes.
- 2 Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten.
- 3 Voeg het gesneden witlof, de suiker en de helft van de tijm toe. Bak al roerend nog 3 minuten.
- 4 Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken. Snijd intussen het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
- 5 Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
- 6 Smelt 25 g boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen.
- 7 Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas toe en laat deze smelten.
- 8 Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep.
- 9 Roer de achtergehouden reepjes witlof, de rest van de tijm en de ham erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.
wijnadvies
Houd de wijn aan de droge kant: een mooie witte Vin de Pays de Côtes de Gascogne, een dito Vin de Pays d'Oc, of een Saove of Pinot Bianco uit Italië (9-11°C).