4 personen
gemiddeld
30 min.
voorgerecht
home recepten Witlofsoep met ham en kaas

Witlofsoep met ham en kaas

ingrediënten


30 min
4 personen
100 gram gekookte hamreepjes

dit product is niet beschikbaar

100 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

25 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter kippenbouillon

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter kippenbouillon van tablet

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel gedroogde tijm

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel verse tijm

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel suiker

dit product is niet beschikbaar

50 gram boter

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

500 gram witlof

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Haal de stronkjes uit het witlof. Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes.
  • 2 Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten.
  • 3 Voeg het gesneden witlof, de suiker en de helft van de tijm toe. Bak al roerend nog 3 minuten.
  • 4 Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken. Snijd intussen het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
  • 5 Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
  • 6 Smelt 25 g boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen.
  • 7 Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas toe en laat deze smelten.
  • 8 Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep.
  • 9 Roer de achtergehouden reepjes witlof, de rest van de tijm en de ham erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.

wijnadvies

Houd de wijn aan de droge kant: een mooie witte Vin de Pays de Côtes de Gascogne, een dito Vin de Pays d'Oc, of een Saove of Pinot Bianco uit Italië (9-11°C).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 310 kcal
vet 21 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 14 gram
eiwit 15 gram