4 personen
gemiddeld
15 min.
hoofdgerecht
home recepten Zalm met olijventapenade

Zalm met olijventapenade

ingrediënten


15 min
4 personen
olijfolie

dit product is niet beschikbaar

4 ansjovisfilets

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

75 gram gedroogde tomaten op olie

dit product is niet beschikbaar

75 gram groene olijven

dit product is niet beschikbaar

75 gram zwarte olijven

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels citroensap

dit product is niet beschikbaar

600 gram zalmfilets

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakplaat

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Besprenkel de zalm met citroensap.
  • 2 Pureer de ingrediënten voor de tapenade grof en voeg eventueel een beetje olijfolie toe tot er een smeerbaar mengsel ontstaat. Breng op smaak met peper.
  • 3 Bestrijk de zalmfilets met een dikke laag tapenade. Leg ze naast elkaar op de bakplaat en zet deze circa 15 minuten, tot de zalm gaar is, in het midden van de oven.
  • 4 Lekker met citroenkrieltjes en een tomatensalade.

wijnadvies

Wie wijn wil schenken bij zalm heeft het heel makkelijk. Met chardonnay en sauvignon blanc zit je eigenlijk altijd goed. Bevat het recept wat meer ‘frisse’ ingrediënten, kies dan voor sauvignon blanc. Ferngreen, Jean Sablenay of Bergschaduw bijvoorbeeld. Ook een uitstapje maken richting zo’n knisperende Nava Real Rueda of Green Grüner Veltliner is beslist geen straf. Als je persoonlijk een wat rondere chardonnay lekkerder vindt, doe je jezelf, het gerecht en de wijn ook niet te kort. Keuze te over met Casa de Campo, Ultimo Passo en Viña Maipo. En voor wie durft: probeer eens een rode, licht gekoelde pinot noir van Domaine Brunet of een bourgogne bij de saltimbocca van zalm.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 425 kcal
vet 31 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 4 gram
eiwit 33 gram