4 personen
gemiddeld
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Zeeuws-Portugese mosselen

Zeeuws-Portugese mosselen

ingrediënten


20 min
4 personen
2 theelepels verse koriander
1 glas witte wijn

dit product is niet beschikbaar

1 scheutje tabasco
1 snufje cayennepeper

dit product is niet beschikbaar

20 gram boter

dit product is niet beschikbaar

50 gram spekblokjes

dit product is niet beschikbaar

1 dikke plak rauwe ham
50 gram hamreepjes

dit product is niet beschikbaar

1 dikke plak gekookte ham

dit product is niet beschikbaar

100 gram chorizo

dit product is niet beschikbaar

1 laurierblaadje

dit product is niet beschikbaar

1 bosje verse peterselie

dit product is niet beschikbaar

1 rode paprika

dit product is niet beschikbaar

3 uien

dit product is niet beschikbaar

3 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 kilogram mosselen

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Controleer de mosselen. Gooi kapotte exemplaren of mosselen die na een tik niet meer dicht gaan weg. Verwijder baarden.
  • 2 Verhit de olijfolie in een cataplana, een Portugese pan, of een mosselpan, wok of hapjespan. Doe de helft van de knoflook en de helft van de mosselen in de pan. Leg hier de helft van de gesneden groenten, de peterselie, het laurierblad, de chorizo en de ham op. Dek deze laag toe met de rest van de mosselen, het klontje boter en de overgebleven groenten, knoflook, ham, chorizo en peterselie. Strooi er cayennepeper op.
  • 3 Giet de wijn in de pan en breng aan de kook.Temper de hittebron. Laat mosselen en het groentekruidenmengsel ongeveer 25 minuten met het deksel op de pan staan. Schep de inhoud van de pan af en toe om.
  • 4 Als alle mosselen zich geopend hebben is het gerecht, dat ten slotte met koriander wordt bestrooid, klaar. Het kookvocht van de mosselen kan als soep worden gegeten.
  • 5 Eet bij dit gerecht frietjes, stokbrood of rijst en een salade.

wijnadvies

Natuurlijk hoort hier de droge, een tikje ziltig smakende Muscadet van de Loire in het glas. Of een Elzasser Riesling. Serveer deze bij een temperatuur van 9-tot 11ºC.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 475 kcal
vet 26 gram
verzadigd vet 9 gram
koolhydraten 18 gram
eiwit 38 gram