gemiddeld
30 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus

ingrediënten


30 min
1 theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

400 gram donkerbruine basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

75 gram boter

dit product is niet beschikbaar

30 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

400 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakpapier

  • 1 Verwarm de melk tot lauwwarm in een (steel)pan. Meng de bloem met 1 theelepel zout, de gist, het ei en de suiker in een kom en roer de melk erdoor. Vorm alles tot een deeg en kneed 5 minuten. Voeg de boter toe en kneed nog 5 minuten verder, tot een beetje plakkerig deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen in de kom, tot het in volume is verdubbeld.
  • 2 Stort het deeg op het werkvlak en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er balletjes van.
  • 3 Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel over een bakplaat. Rol de balletjes deeg in de suiker tot slierten van circa 30 cm. Rol de slierten op tot een spiraal en druk het uiteinde onder het deeg. Leg de deegspiralen naast elkaar op een tweede bakplaat met bakpapier en laat nog 1 uur rijzen.
  • 4 Verwarm de oven voor op 250ºC. Bak de bolussen circa 8 minuten in de oven. Schep ze direct met een spatel van de bakplaat en draai ze om op een andere bakplaat of bord bekleed met bakpapier. Laat helemaal afkoelen.

bereidingstip

<h4>Hoe lang blijft een Zeeuwse bolus goed?</h4>Een Zeeuwse bolus is het allerlekkerst op de dag dat hij is gebakken. Je kunt hem nog één tot twee dagen bewaren, maar hij wordt dan wel wat droger. Bewaar hem in een goed afgesloten zak of trommel om hem zo zacht mogelijk te houden.<br><br><h4>Kun je een bolus invriezen?</h4>Ja, een bolus kun je prima invriezen. Laat hem eerst volledig afkoelen en verpak hem luchtdicht. Na het ontdooien kun je hem kort opwarmen in de oven voor een versere structuur.<br><br><h4>Is een bolus hetzelfde als een kaneelbroodje?</h4>Nee, een Zeeuwse bolus is niet hetzelfde als een kaneelbroodje. Een bolus wordt gemaakt van zacht wit deeg dat in suiker en kaneel wordt gerold en daarna karameliseert in de oven. Een kaneelbroodje heeft juist laagjes, een vulling en vaak een glazuur.<br><br><h4></h4>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 325 kcal
vet 6 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 60 gram
eiwit 6 gram