4 personen
eenvoudig
20 min.
lunch, klein gerecht, klein gerecht/hapje, bijgerecht

Hummus

ingrediënten


20 min
4 personen
brood

dit product is niet beschikbaar

verse peterselie
citroen

dit product is niet beschikbaar

theelepel komijn

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel witte tahin
410 gram kikkererwten

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

  • 1 Laat de kikkererwten uitlekken. Pureer de kikkererwten met de tahin, knoflook, komijn en 50 ml water met de staafmixer tot een gladde, romige spread. Voeg eventueel extra water toe als de hummus te dik is.
  • 2 Breng de hummus op smaak met 1-2 el citroensap, zout en peper.

bereidingstip

We gebruiken kikkererwten uit blik voor een snelle versie, maar zelf kikkererwten koken kan natuurlijk ook. Pureer ze goed glad met tahin en knoflook en voeg wat van het kookwater toe dan krijg je die fluweelzachte textuur zoals je 'm in het Midden-Oosten proeft. Kruid de hummus met komijn en breng verder op smaak met citroensap.. <h4>Serveertips</h4> • Serveer hummus als dip met warm flatbread of pita’s, of als smeuïge spread bij de lunch. </br> • Ook lekker bij een salade of als bijgerecht bij geroosterde groenten. </br> • Garneer met een scheutje olijfolie, wat paprikapoeder of sesamzaadjes. </br> • Hummus eet je koud, en dat maakt ’m ook ideaal voor op de borrelplank. . <h4>Waar is hummus van gemaakt?</h4> Hummus maak je van kikkererwten, tahin (sesampasta), citroensap, knoflook, water en kruiden zoals komijn. Eventueel breng je hem verder op smaak met zout, peper en olijfolie.<br/> <h4>Is hummus gezond?</h4> Het is een plantaardige spread boordevol vezels, eiwitten en gezonde vetten uit tahin. Het past goed in een gevarieerd eetpatroon, zeker als je ’m combineert met groenten of volkorenbrood. . <h4>Variatietips</h4> • Maak hummus pittig met harissa. </br> • Een rokerige smaak krijg je met gegrilde paprika. </br> • Liever zoet-aards? Voeg gekookte biet toe. </br> • Ook lekker: extra kruiden zoals koriander, peterselie of dille. Zo geef je elke portie hummus een eigen twist. . <h4>Zelfgemaakte hummus bewaren</h4> Bewaar zelfgemaakte hummus in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo blijft hij 3 tot 5 dagen goed. Roer eventueel voor gebruik nog even door en voeg een scheutje olie toe als hij iets is ingedroogd.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 170 kcal
vet 9 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 13 gram
eiwit 7 gram
Terugroepactie | G'woon ovenkroketten