eenvoudig
30 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Zelf wafels maken

Zelf wafels maken

ingrediënten


30 min
arachideolie voor invetten
150 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

8 gram vanillesuiker
50 gram kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

150 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

wafelijzer

mixer

  • 1 Smelt de boter en laat iets afkoelen. Splits het ei. Doe het bakmeel, de eidooier, suiker, vanillesuiker, melk en een snuf zout in een kom. Roer met een garde tot een glad beslag. Roer de gesmolten boter erdoor.
  • 2 Klop in een schone kom met de mixer het eiwit stijf en spatel door het beslag.
  • 3 Verhit een wafelijzer. Vet het dun in met arachideolie, schep er een laagje beslag in en bak 2-4 min. goudgeel. Bak zo 4 of meer wafels, afhankelijk van je wafelijzer.

bereidingstip

• Als je een perfecte wafel wil bakken, moet je het wafelijzer goed voorverwarmen. Een lauw ijzer zorgt voor kleffe wafels. <br> • Vet het ijzer lichtjes in, met bakspray, of een kwastje met olie of boter. Niet te veel, want dan worden je wafels juist te vettig. <br> • Vul het ijzer tot net onder de rand. Als je te veel beslag gebruikt, bakt het niet overal even goed gaar. <br> • Til het deksel pas op zodra de stoom grotendeels is verdwenen. Meestal is dat het teken dat je wafels gaar zijn.. <h4>Variatietips: beslag</h4> • Met het beslag kun je volop variëren. Wil je bijvoorbeeld krokantere wafels? Voeg dan 1 el maïzena toe. <br> • Vervang de melk deels door bruiswater. Dan worden je wafels extra luchtig. <br> • Hartige wafels maken? Laat het suiker en vanillesuiker weg. Voeg vervolgens geraspte kaas, bieslook, tijm en zongedroogde tomaat toe. Eventueel ook spekjes. <br> • Je kunt kruiden toevoegen aan het beslag. Denk aan kaneel en kardemom voor een warme toets, of kokosrasp voor een tropische twist.<br> • Een laatste beslagtip: je kunt ook wafels maken met pannenkoekenmix. 1 kopje water per 1 kopje mix aanhouden. Laat je verrassen door de smaak!. <h4>Variatietips: toppings</h4> • Is het weer het aardbeienseizoen? Leg dan aardbeien op je wafels. Ook ander lekker zoet (seizoens)fruit: banaan, mango en blauwe bessen. <br> • Slagroom is altijd lekker op een wafel. <br> • Chocoladepasta smelt goed op een warme wafel, net als een bolletje ijs. <br> • Ahornsiroop, honing, lemon curd of jam zorgen ook voor extra (zoetere) smaak.. <h4>Zelfgemaakte wafels bewaren en weer opwarmen</h4> • Laat je wafels eerst helemaal afkoelen op het rooster. <br> • Vervolgens kun ze in een goed afgesloten bak of trommel bewaren. Dan zijn ze 1-3 dagen houdbaar. <br> • Tip: leg een snee brood in je bak of trommel. Het brood neemt het vocht op, waardoor de wafels lekker zacht blijven. <br> • Je kunt wafels ook invriezen, in een luchtdichte diepvrieszak of -bak. <br> • Je wafels kun je weer opwarmen met het wafelijzer. Maar je kunt ze ook de oven of je broodrooster gebruiken.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 328 kcal
vet 14 gram
verzadigd vet 8 gram
koolhydraten 43 gram
eiwit 6 gram