4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep

ingrediënten


30 min
4 personen
5 gram tijm
4 eetlepels Griekse yoghurt

dit product is niet beschikbaar

1 liter groentebouillon

dit product is niet beschikbaar

theelepel chilipoeder

dit product is niet beschikbaar

theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels amandelschaafsel

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram zoete aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.
  • 2 Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin kort de ui en knoflook. Rooster intussen in een droge, hete koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en laat afkoelen.
  • 3 Voeg de kaneel, het chilipoeder en aardappelen toe aan de soeppan en schenk de groentebouillon erbij. Breng aan de kook en kook 15 min., of tot de aardappelen zacht zijn.
  • 4 Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en garneer met de yoghurt, amandelen en blaadjes tijm.

bereidingstip

Voor een vegan variant van deze soep hoef je alleen maar de Griekse yoghurt te vervangen. Kies een plantaardig alternatief, zoals soja- of kokosyoghurt. Het lekkerst is een ongezoete variant. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg kruiden toe als komijn, gerookt paprikapoeder of kurkuma tijdens het bakken van de groenten. Ook koriander, peterselie en rozemarijn smaken goed bij deze soep.<br/> • Voeg een topping toe aan de soep: geroosterde kikkererwten (lekker knapperig), extra amandelschaafsel om de nootachtige smaak te versterken, of chili-olie voor meer pit. Een fris contrast krijg je met citroenrasp of -sap.<br/> • Deze soep is vegetarisch, maar je kunt ook vlees toevoegen. Geroosterde kip, gebakken chorizo of krokant spek bijvoorbeeld.<br/> • Liever vis? Kies voor gebakken garnalen, koude gerookte zalm of forel, of kort gebakken kabeljauw.. <h4>Kun je zoete aardappelsoep bewaren en weer opwarmen?</h4> • Je kunt zoete aardappelsoep 3-4 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bakje natuurlijk.<br/> • De soep blijft maximaal 3 maanden goed in de vriezer, bijvoorbeeld in een vriezerzak. Vries de soep per portie in, om verspilling te voorkomen.<br/> • Opwarmen kan in de magnetron, maar het lekkerst is met de pan. Dat doe je op laag vuur. Roer regelmatig. . <h4>Is zoete aardappel dikmakend?</h4> Nee, van zoete aardappel word je niet per se dik. Er zitten meer calorieën in dan een gewone aardappel, maar ook veel vezels. Die zijn niet alleen goed voor je darmen, maar je krijgt ook sneller het gevoel dat je vol zit. . <h4>Kan zoete aardappel in de soep?</h4> Zeker! Soep met zoete aardappel is juist heel makkelijk om te maken. Misschien heb je weleens gehoord dat je zoete aardappel beter niet kunt koken. Koken maakt de aardappel zachter en minder stevig, precies wat je wil in soep. Eet je hem liever bij je AVG’tje? Kies dan voor bakken of roosteren voor extra smaak en een stevige bite.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 470 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 84 gram
eiwit 11 gram