ovenschaal
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
ovenschaal
bereiden
bereidingstip
• Voorkom dat je ovenschotel te nat wordt, door de zuurkool goed te laten uitlekken. Dat kan in een vergiet. Met een lepel of je handen kun je zoveel mogelijk vocht eruit drukken. <br/> • Zorg er ook voor dat de andere ingrediënten niet te nat zijn.<br/> • Voor een ovenschotel kun je het beste de zuurkool afspoelen. Waarom? Dan wordt-ie wat minder zuur. De mildere smaakt past goed bij zoetere ingrediënten als rozijnen en ananas.<br/> • Een ovenschotel met voorgekookte bloemkool moet meestal 25-30 minuten in de oven op 180-200°C (boven- en onderwarmte). Met rauwe bloemkool moet je 35-45 minuten aanhouden, op 200°C. De ovenlengte hangt deels af van grootte van de roosjes. . <h4>Variatietips</h4> • Er zijn veel smaken en ingrediënten die goed samengaan met de zuurkool in de ovenschotel. Vervang bijvoorbeeld de spekblokjes door blokjes salami.<br/> • Zin in extra bite? Voeg een handje walnoten toe. Ook goed voor de eiwitten!<br/> • Deze ovenschotel kun je vega maken. Controleer eerst of er geen dierlijke toevoegingen in de zuurkool zitten. Dat gebeurt weleens met kant-en-klaar-mixen. Vervang het gerookte spek door vegetarisch spek of gerookte tofu. In beide gevallen: kook de vleesvervanger kort. De achterham vervang je door vegetarische ham of dunne plakken gegrilde aubergine of courgette. <br/> • Voor een vegan-versie kun je de bovenstaande instructies grotendeels volgen. Zorg er dan ook voor dat je instant aardappelpuree kiest zonder melk of boter. De geraspte kaas vervang je door een plantaardige variant. Let op: vegetarische ham is vaak niet vegan, dus vervang die door tofu of tempeh. . <h4>Zuurkoolschotel bewaren en opwarmen</h4> • Laat je ovenschotel eerst 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Stop hem in een afgesloten bakje en zet dat in de koelkast. Dan blijft je ovenschotel 1-2 dagen goed.<br/> • De ovenschotel met zuurkool kun je ook invriezen, al veranderen de puree en kaas wat van textuur. Gebruik een diepvriesbestendige bak en maak vast porties. Zo blijft je schotel 2-3 maanden goed.<br/> • Een ingevroren zuurkoolovenschotel laat je 12-24 uur ontdooien in de koelkast.<br/> • Je warmt je ovenschotel vervolgens per portie op in de magnetron (3-6 minuten op 600-800 watt). Zorg ervoor dat de schotel door en door verhit is. Of je warmt hem op in de oven: 20-30 minuten op 180 °C. Dek de portie wel af met aluminiumfolie tegen de uitdroging. De oven is beter, want dan wordt je eten gelijkmatig verhit. <br/> • Direct vanuit de vriezer opwarmen? Dat kan alleen met de oven (160–180 °C, 40–60 minuten). Dek de schotel af met aluminiumfolie.. <h4>Een vegetarische zuurkoolschotel maken?</h4> • Wil je een vegetarische variant van deze zuurkool ovenschotel maken? Vervang het spek bijvoorbeeld door gerookte tofu, tempeh of gebakken champignons voor een lekkere rokerige of hartige smaak.. <h4>Bewaaradvies</h4> • Je zuurkool ovenschotel blijft 2-3 dagen goed in de koelkast, bewaar ‘m dan in een goed afgesloten bak. Wil je ‘m langer bewaren? Vries de ovenschotel dan in; zo blijft ‘ie tot 3 maanden lekker. Laat de schotel in de koelkast ontdooien en verwarm ‘m daarna rustig op in de oven (180°C, ongeveer 20-30 minuten) tot hij helemaal warm is. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie zodat ‘ie niet uitdroogt. Klaar om te serveren!
wijnadvies
Doe makkelijk en open hierbij een literfles witte huiswijn, droog of halfzoet. Altijd goed! Iets te vieren? Neem dan een Elzasser pinot blanc.
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
energie | 670 kcal |
vet | 33 gram |
verzadigd vet | 13 gram |
koolhydraten | 61 gram |
eiwit | 27 gram |
WEB01-SPAR-PU