Trappisten bewaren het geheim

interview met Prior Isaac Majoor

Abdij Koningshoeven. Dit is de plek waar La Trappe wordt gebrouwen. Het statige klooster, de tuinen, een trappist die op zijn gemak van het ene gebouw naar het andere wandelt. Je voelt direct de eenvoud, puurheid en rust. 

Wat maakt een trappistenbier?

La Trappe is één van de slechts 11 trappistenbieren op de wereld. Het wordt gebrouwen op Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Prior Isaac Majoor, directeur van de brouwerij, vertelt aan welke voorwaarden een trappistenbier moet voldoen. “Trappisten zijn betrokken bij het proces van het bierbrouwen. Het bier moet binnen de muren van de trappistenabdij gebrouwen zijn en een aanzienlijk deel van de inkomsten gaat naar goede doelen.”

In stilte genieten

Hoewel de uitvoerende taken door de trappisten zijn uitbesteed, wordt het geheim van de receptuur door de trappisten bewaakt. Ook zijn broeder Isaac en de andere trappisten betrokken bij de bedrijfsvoering van La Trappe. “Het draait om authenticiteit en niet om het brouwen van zoveel mogelijk bier. We denken mee over de uitstraling van het product, maar ook over de omstandigheden waarin onze mensen werken en we gaan bewust om met het milieu door bijvoorbeeld het gebruik van lokale ingrediënten en duurzame energie.” De rust en stilte die heerst in de abdij proberen de trappisten ook in het bier te brengen. “Onze speciaalbieren zijn niet gemaakt om snel weg te klokken. Je drinkt het bier om tot rust te komen en de dag te overdenken. Je geniet ervan in stilte bij de open haard; ‘meditatief drinken’, zo noem ik het graag.”

Onze speciaalbieren zijn niet gemaakt om snel weg te klokken. Je drinkt het bier om tot rust te komen en de dag te overdenken. Je geniet ervan in stilte bij de open haard; ‘meditatief drinken’, zo noem ik het graag.

Hart voor mensen en natuur

De spiritualiteit van de monniken heeft een duidelijke weerslag in La Trappe als organisatie. Er wordt vanuit het hart gewerkt. Prior Isaac: “We vinden het belangrijk dat de medewerkers hier in een prettig klimaat werken. Er is dan ook nauwelijks verloop. We voelen ons zeer verantwoordelijk voor de werkgelegenheid die de brouwerij biedt. Ook hebben we 120 mensen van Diamant bij ons werken, een sociale werkplaats.” De inkomsten die voortkomen uit de verkoop van La Trappe, gaan zoals het volgens de voorwaarden van een trappistenbier hoort naar goede doelen. Prior Isaac: “We steunen projecten voor migranenten en asielzoekers, projecten om stille armoede in Nederland te bestrijden en een groot deel gaat ook naar ontwikkelingsprojecten in Afrika en Indonesië. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld een klooster van broeders die moesten vluchten vanuit Kenia naar Uganda. We hebben daar nu behalve het klooster ook een lagere school gebouwd en een ziekenhuis.” Er is niet alleen hart voor mensen, maar ook voor de natuur. Zo wordt een groot deel van de energie in de abdij opgewekt met zonnepanelen en wordt er hard gewerkt aan een waterzuivering om afvalwater te zuiveren voor hergebruik en zo bij te dragen aan een circulaire economie.

De keuze van Prior Isaac

Van de negen soorten trappistenbier die bij La Trappe gebrouwen worden gaat de voorkeur van de prior zelf uit naar Isid’Or het jubilieumbier van La Trappe dat in 2009 speciaal werd gebrouwen ter ere van het 125 jarig bestaan van de abdij. De smaak van het bier is harmonieus en gaat over van fruitig naar een moutige karamelsmaak met een mooie balans tussen complexiteit en eenvoud. Dat is waar Prior Isaac van geniet wanneer hij ’s avonds zijn dag nog even overdenkt in stilte.

bestel lekker makkelijk je boodschappen online en laat ze thuisbezorgen

samen proosten!

Een speciaalbiertje geeft je herfstdag net dat beetje extra.

Terugroepactie | Kips Vega Paté