alles over de bloemkool

herkomst & beschikbaarheid van de bloemkool

Samen met sluitkool, spruitkool, koolrabi en broccoli behoort bloemkool tot de familie Brassica Oleracea. Het schijnt dat de Romeinen de prettige, milde smaak van bloemkool al wisten te waarderen. Dankzij de vele en gevarieerde toepas­singsmogelijkheden en bereidingswijzen genieten wij nog steeds van deze bijzondere koolsoort. Bloemkool is van eind juni tot en met begin november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Daarnaast wordt er in de andere maanden veel bloemkool geïmporteerd uit Spanje en Frankrijk.

bloemkolen zijn zó lekker

Bloemkool heeft een typische koolsmaak: mild en iets bitter. Kook bloemkool en serveer de groente met diverse sauzen. Gebruik bloemkool verder in salades; blancheer de kool dan vijf minuten en laat deze afkoelen. Bloemkoolroosjes doen het ook perfect in diverse soepen, als roerbakgroente en als dip­ groente.

Bloemkool is een smakelijke, licht verteerbare koolsoort met zeer veel variatiemogelijkheden. Het meest bekend is wel de oer-Hollandse gehaktbal met aardappelen en bloemkool met witte of kaassaus. Bloemkool is erg gezond, een normale portie bloemkool bevat ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bloemkool komt voor in witte, groene of zelfs paarsrode varianten. 

kwaliteit van de bloemkool

Bloemkool hoort frisse, groene bladeren te hebben, die goed vastzitten. Het stronksnijvlak mag niet verkleurd zijn. Controleer de kwaliteit door te kijken. Behandel bloemkool voorzichtig. Stootplekken veroorzaken bruinverkleuring en kunnen in rotting overgaan.

zo bewaar je bloemkolen

Bloemkool kan het best bewaard worden in de groentelade van de koelkast of op een koele, donkere plaats. De kool is dan maximaal een week houdbaar. Het invriezen van bloemkool is geen probleem. Blancheer bloemkool circa 3 minuten voor invriezen.

tips om bloemkolen schoon te maken

Verwijder de bladeren en de stronk. Leg de bloemkool omge­keerd 15 minuten in ruim water met zout om eventuele onge­rechtigheden te verwijderen. De bloemkool vervolgens al dan niet in roosjes verdelen.

Terugroepactie | Kips Vega Paté