4 personen
eenvoudig
20 min.
bijgerecht
home recepten Geroosterde bloemkool met parmezaan

Geroosterde bloemkool met parmezaan

ingrediënten


20 min
4 personen
75 gram Parmezaanse kaas

dit product is niet beschikbaar

citroen

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

8 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

1 grote bloemkool

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakplaat met bakpapier

fijne rasp

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de bloemkool in roosjes en doe ze in een grote kom. Meng de olie met de blaadjes van 4 takjes tijm en de uitgeperste knoflook en giet over de bloemkool. Meng goed.
  • 2 Verspreid de bloemkoolroosjes over de met bakpapier beklede bakplaat, breng op smaak met zout en peper en rooster 20 min. in de oven. Boen intussen de citroen schoon en rasp de gele schil fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de peterselie fijn.
  • 3 Neem de bloemkool uit de oven en bestrooi met wat citroenrasp en de kaas. Rooster nog 20 min. tot de kaas goudgeel is.
  • 4 Bestrooi de geroosterde bloemkool met de peterselie en overige takjes tijm.

bereidingstip

Zo rooster je rauwe bloemkool in de oven: snijd de bloemkool in gelijke roosjes, dan garen ze gelijkmatig. Leg ze goed verspreid en in een enkele laag op de bakplaat. Zo worden ze rondom goudbruin en knapperig. Keer de bloemkool eventueel halverwege. . <h4>Bloemkool uit de oven kruiden</h4> Veelgebruikte smaakmakers voor geroosterde bloemkool zijn olijfolie, knoflook en tijm. Ook lekker: sesam, komijn, paprika- of kerriepoeder. Gebruik verse kruiden zoals peterselie of citroenrasp als finishing touch. . <h4>Is in de oven gebakken bloemkool goed voor je?</h4> Bloemkool staat in de Schijf van Vijf en past in een gevarieerd voedingspatroon. Bij roosteren in de oven blijven voedingsstoffen deels behouden, afhankelijk van de bereidingstijd. . <h4>Lekker bij geroosterde bloemkool</h4> • Maak een complete maaltijd met de bloemkool en <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/geroosterde-aardappels-met-tijm-en-mandarijn/">geroosterde aardappelen met tijm en mandarijn</a>. Die rooster je ook gewoon in de oven, lekker makkelijk. Heerlijk bij gebakken kipfilet, kabeljauw of een kaasschnitzel.<br/> • Schep de bloemkool als extra groentevulling door een salade. Denk aan een smakelijke Caesarsalade met kip of een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/noedelsalade-met-geroosterde-bloemkool-en-makreel/">noedelsalade met makreel</a>.<br/> • Van bij- naar hoofdgerecht? Serveer de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/bloemkool-uit-de-oven-met-krieltjes-en-karbonade/">bloemkool dan met puree of krieltjes en karbonade<a/>, voor een overheerlijk AVG’tje.. <h4>Variatietips</h4> • <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/ovengeroosterde-bloemkool-met-sesam-en-komijn/">Sesam en komijn</a> smaken heerlijk bij geroosterde bloemkool uit de oven.<br/> • Gebruik ook eens je airfryer om je bloemkool te roosteren, in plaats van de oven.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 217 kcal
vet 16 gram
verzadigd vet 5 gram
koolhydraten 6 gram
eiwit 11 gram