alles over de pompoen

herkomst & beschikbaarheid van de pompoen

De pompoen is een klimplant die in Midden-Amerika in het wild voorkomt. Pompoenen zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar uit Frankrijk, Zuid-Afrika en worden ook in ons land geteeld.

pompoenen zijn zó lekker

Het vruchtvlees van de meeste pompoenen heeft geen uitge­sproken smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen. Pompoen kan worden gebruikt als groente, in soepen, als nagerecht en kan zelfs ver­werkt worden in gebak. Het vruchtvlees van de pompoen is vaster en minder waterig dan dat van de komkommer. De smaak van de oranje soorten doet denken aan wortel, maar is meliger. Groene soorten hebben een notensmaak.

De pompoen, cucurbita pepo, behoort tot de komkommerachtigen . Pompoenen zijn er in uiteen­lopende vormen en maten. De meest bekende is de winterpompoen waarmee in het buitenland vaak wedstrijden worden gehouden wie de grootste pompoen kan kweken. De kleinere exemplaren hebben meer smaak en worden meestal in stukken verkocht. De pompoen wordt beschouwd als groente . De pompoenfamilie is enorm uitgebreid. Tot de familie behoren onder andere de kalebas, sierkalebas, courgette, kussa, chayote, squash, patisson, kurbis en reuzenpompoen.

kwaliteit van de pompoen

Een pompoen dient onbeschadigd te zijn. Een beschadigde pompoen bederft snel.

zo bewaar je pompoenen

Ongesneden kan de pompoen op een koele plaats maanden worden bewaard. Na snijden is de pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar.

tips om pompoenen schoon te maken

Als je een grote pan hebt is het een mogelijkheid om de pompoen voor te koken. De pompoen kan in zijn geheel in een pan kokend water worden gelegd. Laat dit 5 tot 10 minuten koken. Hierdoor wordt het vruchtvlees zacht en kun je de schil gemakkelijk verwijderen. Het enige wat je nog hoeft te doen is de pompoen in stukken te snijden en de draden en pitten te verwijderen. 

pompoenen zijn lekker te combineren met
Nieuwe recalls | Saté Schnitzel 2 stuks