4 personen
eenvoudig
20 min.
bijgerecht
home recepten Aardappel-knolselderij-uigratin

Aardappel-knolselderij-uigratin

ingrediënten


20 min
4 personen
100 gram kaas

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels gedroogde tijm

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

2 middelgrote uien
500 gram aardappelen

dit product is niet beschikbaar

500 gram knolselderij

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met de boter.
  • 2 Snijd de knolselderij in stukken ter grootte van een aardappel. Snijd de aardappelen en knolselderij in plakjes van ca. 3 mm dik. Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  • 3 Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop de helft van de knolselderijplakjes en vervolgens de helft van de uienringen. Bestrooi met wat knoflook en tijm en breng op smaak met zout en peper. Herhaal deze lagen nogmaals en druk alles goed aan.
  • 4 Meng de slagroom en melk in een kom en schenk dit gelijkmatig over de groenten in de ovenschaal. Druk nog een keer goed aan, zodat de groenten gedeeltelijk onder het vocht staan.
  • 5 Bedek de bovenkant van de gratin met bakpapier en bak 30 min. in het midden van de oven. Verwijder daarna het bakpapier, bestrooi de bovenkant met de kaas en bak nog eens 20 min. of tot de bovenkant goudgeel en de groenten gaar zijn.
  • 6 Laat de gratin 5 min. staan, zodat hij iets steviger wordt en snijd hem dan in stukken.

bereidingstip

Ook lekker tussen de laagjes gratin: dunne plakjes zongedroogde tomaat of gebakken spekjes.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 502 kcal
vet 38 gram
verzadigd vet 21 gram
koolhydraten 45 gram
eiwit 13 gram