4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Andijviestamppot

Andijviestamppot

ingrediënten


30 min
4 personen
500 gram andijvie

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

300 gram gerookte spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.
  • 2 Smelt intussen in een koekenpan de boter. Bak de spekreepjes op een matige stand in 5 min. knapperig uit. Verwarm de melk.
  • 3 Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Schep de rauwe andijvie in porties erdoor.
  • 4 Schep de spekreepjes met het bakvet door de stamppot. Breng de andijviestamppot op smaak met zout en peper

bereidingstip

Extra lekker met gebakken uitjes. . <h4>Verhouding aardappel en andijvie</h4> Voor andijviestamppot gebruik je 500 g rauwe andijvie op 1½ kg aardappelen, dat is de klassieke verhouding. Zo is de stamppot mooi in balans: lekker smeuïg van de aardappelpuree, met voldoende frisse andijvie erdoor. Wil je een groenteboost? Voeg dan gerust wat extra andijvie toe, bijvoorbeeld 600 gram. . <h4>Wat is andijviestamppot?</h4> Andijviestamppot is een klassiek Hollands gerecht van aardappelpuree met fijngesneden andijvie. Van oudsher was dit dé manier om snel en voedzaam te eten, zeker in de winter. Je kunt de andijvie rauw erdoor scheppen voor extra beet, of eerst kort meekoken voor een zachtere stamppot. . <h4>Variatietips</h4> • Maak je andijviestamppot lekker romig met (room)boter, melk of een scheutje room.<br/> • Vegetarisch: laat de spekreepjes weg en schep 200 g jong belegen kaas in blokjes door de stamppot. Serveer de stamppot met partjes gekookt ei of vegetarische rookworst. <br/> • Breng andijviestamppot op smaak nootmuskaat of mosterd door de puree. Ook kruiden zoals bieslook of verse peterselie geven extra smaak. Zin in pit? Probeer een wat sambal door de andijviestamppot. Schep voor een mediterrane twist er wat zongedroogde tomaten in reepjes door. . <h4>Andijviestamppot met gekookte andijvie</h4> Wil je andijviestamppot maken met gare andijvie? Kook de fijngesneden andijvie dan de laatste 2-3 min. mee met de aardappelen. Giet alles samen af, laat goed uitlekken en stamp er een smeuïge stamppot van. . <h4>Welk vlees is lekker bij andijviestamppot?</h4> • De klassieke keuzes: rookworst, spek- of runderlapjes, of gehaktballen.<br/> • Gerookte kip smaakt goed bij deze stamppot, de kip geeft de stamppot een lekker zoutige smaak. <br/> • Zin in avontuur? Maak een iets minder oer-Hollandse stamppot door shoarma toe te voegen. Of probeer <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/andijviestamppot-met-chorizo-en-appel/">andijviestamppot met chorizo</a>.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 642 kcal
vet 26 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 76 gram
eiwit 23 gram