4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Andijviestamppot

Andijviestamppot

ingrediënten


bestellen
30 min
4 personen
1 kilogram kruimige aardappels

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 1.85
25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar, kies hieronder een alternatief

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 4.19

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 3.99

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 2.59
300 gram gerookte spekreepjes

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 9.98
200 milliliter melk

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 2.19
500 gram andijvie

dit product is niet beschikbaar, kies hieronder een alternatief

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 3.38

benodigdheden

pureestamper

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.
  • 2 Smelt intussen in een koekenpan de boter. Bak de spekreepjes op een matige stand in 5 min. knapperig uit. Verwarm de melk.
  • 3 Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Schep de rauwe andijvie in porties erdoor.
  • 4 Schep de spekreepjes met het bakvet door de stamppot. Breng de andijviestamppot op smaak met zout en peper

bereidingstip

Voor andijviestamppot gebruik je 500 g rauwe andijvie op 1½ kg aardappelen, dat is de klassieke verhouding. Zo is de stamppot mooi in balans: lekker smeuïg van de aardappelpuree, met voldoende frisse andijvie erdoor. Wil je een groenteboost? Voeg dan gerust wat extra andijvie toe, bijvoorbeeld 600 gram. . <h4>Variatietips</h4> • Maak je andijviestamppot lekker romig met (room)boter, melk of een scheutje room.<br/> • Vegetarisch: laat de spekreepjes weg en schep 200 g jong belegen kaas in blokjes door de stamppot. Serveer de stamppot met partjes gekookt ei of vegetarische rookworst. <br/> • Breng andijviestamppot op smaak nootmuskaat of mosterd door de puree. Ook gebakken uitjes en kruiden zoals bieslook of verse peterselie geven extra smaak. Zin in pit? Probeer een wat sambal door de andijviestamppot. Schep voor een mediterrane twist er wat zongedroogde tomaten in reepjes door. . <h4>Wat is andijviestamppot?</h4> Andijviestamppot is een klassiek Hollands gerecht van aardappelpuree met fijngesneden andijvie. Van oudsher was dit dé manier om snel en voedzaam te eten, zeker in de winter. Je kunt de andijvie rauw erdoor scheppen voor extra beet, of eerst kort meekoken voor een zachtere stamppot. . <h4>Andijviestamppot met gekookte andijvie</h4> Wil je andijviestamppot maken met gare andijvie? Kook de fijngesneden andijvie dan de laatste 2-3 min. mee met de aardappelen. Giet alles samen af, laat goed uitlekken en stamp er een smeuïge stamppot van. . <h4>Welk vlees is lekker bij andijviestamppot?</h4> • De klassieke keuzes: rookworst, spek- of runderlapjes, of gehaktballen.<br/> • Gerookte kip smaakt goed bij deze stamppot, de kip geeft de stamppot een lekker zoutige smaak. <br/> • Zin in avontuur? Maak een iets minder oer-Hollandse stamppot door shoarma toe te voegen. Of probeer <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/andijviestamppot-met-chorizo-en-appel/">andijviestamppot met chorizo</a>.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 642 kcal
vet 26 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 76 gram
eiwit 23 gram