5 personen
gemiddeld
20 min.
klein gerecht/snack, klein gerecht, nagerecht/desserts, nagerecht
home recepten appelflappen

appelflappen

ingrediënten


bestellen
20 min
5 personen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel custardpoeder

dit product is niet beschikbaar

50 gram rozijnen

dit product is niet beschikbaar

10 plakjes roomboterbladerdeeg
500 gram zoetzure appels

dit product is niet beschikbaar, kies hieronder een alternatief

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 1.68

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 7.18

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 0.86
1 ei

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 4.39
100 gram kristalsuiker

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 1.49

benodigdheden

bakplaat met bakpapier

bakkwastje

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar op een werkvlak en laat ze ontdooien.
  • 2 Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Meng in een kom de appelblokjes, rozijnen, het custardpoeder, de kaneel tot een vulling.
  • 3 Schep op elk plakje bladerdeeg 3 el van de appelvulling. Vouw de deeglapjes diagonaal dubbel tot driehoeken. Bestrijk de randen met een beetje water en druk ze op elkaar. Druk de randen met een vork aan.
  • 4 Leg de appelflappen op de met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los, bestrijk de bovenkant van de appelflappen ermee en bestrooi met suiker. Bak de appelflappen iets onder het midden van de oven in 25 min. goudgeel en gaar.

bereidingstip

• Bewaar de appelflappen luchtdicht bij kamertemperatuur, maximaal twee dagen. Opwarmen doe je eenvoudig in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 5-10 minuten.<br/> • Wil jij een perfecte appelflap bakken? Verwarm dan de oven voor op 200 °C en bak de appelflappen in ongeveer 20-25 minuten goudbruin. Laat ze even afkoelen voordat je ze serveert.<br/> • Voor appelflappen gebruik je het best zure appels zoals Elstar, Goudreinet of Granny Smith. Ze blijven stevig tijdens het bakken en geven een lekkere frisse smaak.<br/> • Besmeer je appelflap met ei, voor een goudbruine, glanzende uitstraling. Ook zorgt het ei ervoor dat de bovenkant krokant wordt. Klop het ei los en meng het met 1 el water of melk. Smeer de appelflappen vervolgens in met het eimengsel. Vergeet de randen niet.<br/> . <h4>Variatietips</h4> • In plaats van <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/appel/">appel</a> is <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/banaan/">banaan</a> ook heel lekker.<br/> • Maak ook eens een appelbeignet in plaats van een appelflap. Het verschil? Dat zit hem in de bereidingswijze. Voor een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/klassieke-appelbeignets/">appelbeignet</a> gebruik je geen bladerdeeg, maar een schijf appel die wordt gefrituurd. . <h4>Serveertip</h4> Appelflappen zijn een heerlijke klassieker voor Oud en Nieuw. Ideaal om te serveren naast oliebollen of champagne voor een feestelijke afsluiting van het jaar. . <h4>Wijnadvies</h4> Hierbij smaakt de intense weelderigheid van een zoete muskaatwijn uit het zuiden van Frankrijk. Muscat de Baumes de Venise, de Rivesaltes, of de Frontignan. Schenk ze in kleine glaasjes (9-11ºC). . <h4>Zo bewaar je appelflappen</h4> • In de koelkast blijven appelflappen 1-2 dagen goed, in een goed afgesloten trommel of doos. Dan kun je ze zeker nog eten en blijven ze knapperig.<br/> • Je kunt ze ook iets langer in de koelkast bewaren, een paar weken zelfs, maar dan worden ze wel iets zachter.<br/> • Nog langer bewaren? Wikkel je appelflappen per stuk in in plasticfolie. Doe ze vervolgens in een goed afsluitbare diepvrieszak of -bak. <br/> • Laat ze op kamertemperatuur ontdooien. Wil je extra knapperige appelflappen? Warm ze kort op in de oven (5-10 minuten, op 180°C).

wijnadvies

Hierbij smaakt de intense weelderigheid van een zoete muskaatwijn uit het zuiden van Frankrijk. Muscat de Baumes de Venise, de Rivesaltes, of de Frontignan. Schenk ze in kleine glaasjes (9-11ºC).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 523 kcal
vet 23 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 70 gram
eiwit 5 gram