8 personen
eenvoudig
20 min.
nagerecht, nagerecht/gebak

Appeltaart

ingrediënten


20 min
8 personen
1 eetlepel custardpoeder

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels melk

dit product is niet beschikbaar

120 gram rozijnen

dit product is niet beschikbaar

theelepel kaneel
1 stukje verse gember
1 citroen

dit product is niet beschikbaar

4 grote appels

dit product is niet beschikbaar

200 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

2 eieren

dit product is niet beschikbaar

200 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

300 gram bloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

springvorm

fijne rasp

deegroller

bakkwastje

  • 1 Doe de bloem, een mespunt zout en de boter in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en meng door de bloem. Klop één ei los en voeg dit samen met 200 gram suiker toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal van, dek af en laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  • 2 Terwijl het deeg rust, verwarm je de oven voor op 180 °C en vet je de springvorm in. Schil vervolgens de appels en snijd ze in kleine stukjes. Boen de citroen goed schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Rasp ook een stukje verse gember.
  • 3 Meng de appel met de helft van het citroensap, 1⁄2 el citroenrasp, kaneel, gember, rest van de suiker en de rozijnen. Klop het overige ei los met de melk en het custardpoeder en schep erdoor.
  • 4 Rol ongeveer driekwart van het deeg uit tot een dunne plak. Bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de ingevette springvorm. Verdeel daarna de appelvulling gelijkmatig over de deegbodem. Rol het resterende deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik en snijd er repen van. Leg deze repen kruislings over de vulling, zodat er een mooi ruitpatroon ontstaat.
  • 5 Bestrijk de appeltaart met losgeklopt ei. Bak de taart in het midden van de oven in 50 tot 60 min. goudbruin en gaar.

bereidingstip

• Voeg 50 gram gehakte hazelnoten of amandelen aan de vulling voor deze lekkere appeltaart toe.<br> • Combineer in deze appeltaart ook eens <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/appel/">appel</a> met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/peer/">peer</a>.. <h4>Welke appels zijn het lekkerst voor je appeltaart?</h4> De Elstar, Jonagold en Goudrenet zijn goede appels voor appeltaart. Ook de Granny Smith is favoriet bij bakkers. Welke appels niet geschikt zijn? Dat zijn de zachte rassen (Golden Delicious, Gala), want dan wordt je appeltaart te nat en zacht.. <h4>Welke boter gebruik je voor appeltaart?</h4> Een klassieke appeltaart bak je met ongezouten roomboter. Die is lekker vet en zorgt voor een luchtige textuur. Je kunt ook margarine gebruiken: goedkoper, maar ook minder romig qua smaak. Er zijn ook speciale bakboters en -margarines die je onder meer voor je taart kunt gebruiken.. <h4>Serveertips</h4> • Een appeltaart moet minimaal 1 uur afkoelen voordat je hem aansnijdt.<br/> • Bij appeltaart hoort natuurlijk een toef slagroom.<br/> • Wil je je gasten flink trakteren? Dat doe je met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/warme-appeltaart-met-vanillesaus-en-ijs/">ijs bij je warme appeltaart</a>.. <h4>Zo bak je perfect appeltaartdeeg</h4> Van een plakkerige of te droge appeltaart wordt niemand blij. Wat je daar tegen kunt doen? <br> • Gebruik allereerst koude ingrediënten, zodat je voorkomt dat je boter smelt. <br> • Bereid je deeg voor in een koele ruimte en werk snel, zodat het niet opwarmt. <br> • Gebruik een beetje bloem om plakken te voorkomen, maar met mate. Te veel bloem maakt je deeg juist droog. <br> • Kneed je deeg tot het samenhangt. Te lang kneden maakt het droog. <br> • Laat het deeg na het kneden 30 minuten rusten in je koelkast. Verpak het eerst in folie. <br> • Bak niet te lang, want ook dan droogt de taart uit. <br> • Wordt de bovenkant te snel bruin? Dek je taart dan af met aluminiumfolie.. <h4>Kun je appeltaart van tevoren maken en bewaren?</h4> • Je kunt appeltaart van tevoren maken. 1 dag eerder wordt zelfs aangeraden, zodat de smaken lekker in je taart kunnen trekken. Bewaar de taart op een droge koele plek. Zoals de koelkast natuurlijk. <br> • Goed nieuws: je kunt je zelfgemaakte appeltaart prima invriezen. Dat heeft weinig invloed op de smaak en textuur. Zorg er wel voor dat de appeltaart goed is afgekoeld en luchtdicht is verpakt. Dan blijft je taart 2-3 maanden goed. Op naar het volgende feestje! <br> • Laat de ingevroren taart eerst ontdooien in de koelkast.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 540 kcal
vet 23 gram
verzadigd vet 14 gram
koolhydraten 74 gram
eiwit 8 gram