4 personen
gemiddeld
40 min.
voorgerecht
home recepten Aspergesoep basisrecept

Aspergesoep basisrecept

ingrediënten


40 min
4 personen
125 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

30 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

30 gram boter

dit product is niet beschikbaar

1 kippenbouillontablet

dit product is niet beschikbaar

500 gram witte asperges

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Verwijder het houtachtige uiteinde en schil de asperges vervolgens met een dunschiller. Snijd de asperges in stukjes.
  • 2 Breng intussen 750 ml water aan de kook. Voeg de aspergestukjes en het kippenbouillonblokje toe. Kook in 10 min. gaar. Giet de asperges af boven een zeef en vang het kookvocht op. Zet de aspergestukjes apart.
  • 3 Smelt de boter in een soeppan. Voeg de bloem toe en laat, al roerend, op een lage stand 2 min. garen zonder te kleuren. Voeg ¼ van het aspergekookvocht toe en roer goed glad. Voeg vervolgens al roerend de rest van het kookvocht toe. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken.
  • 4 Doe de aspergestukjes terug in de soep en verwarm nog 3 min. op een lage stand. Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met zout en peper.

bereidingstip

• Aspergeschillen bevatten veel smaak en zijn perfect voor bouillon. Spoel ze eerst goed af - vooral bij witte asperges is dit belangrijk. Kook de schillen 30-45 minuten tot een smaakvolle bouillon die je als basis voor de soep gebruikt. Zeef de schillen er daarna uit.<br/> • De kooktijd van asperges voor soep verschilt per soort. Witte asperges hebben 8-12 minuten nodig, groene asperges 5-8 minuten. Dan zijn ze zacht maar niet papperig. <br/> • Je kunt aspergesoep prima kruiden, bijvoorbeeld met nootmuskaat. Dat is echt een klassieker voor dit recept. Bieslook, peterselie en dille zijn ook goede combinaties. Iets meer pit? Kies dan voor witte peper. . <h4>Variatietips</h4> • Heb je nog wat asperges over? Bak ze in stukjes en roer ze door de soep, voor een extra bite. Zo maak je je aspergesoep nog lekkerder.<br/> • Voor een hartigere versie kun je wat reepjes gerookte kipfilet en fijngesneden bosui toevoegen, vlak voor het serveren.<br/> • Of voeg gekookt ei en hamreepjes toe als topping.<br/> • Croutons vormen een lekker krokant contrast met de romige soep.<br/> • Goede vega-toppings zijn geroosterde champignons en gekookte linzen.. <h4>Wijnadvies</h4> Niet strikt noodzakelijk, maar wel heel lekker: een glas Elzasser pinot blanc erbij. . <h4>Aspergesoep bewaren</h4> • In de koelkast blijft aspergesoep 2-3 dagen goed, in een goed afgesloten bak.<br/> • In de vriezer blijft je soep zelfs maximaal 3 maanden goed. Zo blijf je ook buiten het aspergeseizoen van deze soep genieten.<br/> • Warm de soep langzaam, op een lage stand, op.<br/> • Zit er room of eidooier in je soep? Laat hem dan niet koken. . <h4>Waarom worden asperges het witte goud genoemd?</h4> Omdat ze maar een korte tijd verkrijgbaar zijn: van begin april tot eind juni. Asperges telen is bovendien intensief en het steken ervan gebeurt met de hand. Daardoor zijn ze ook duur en dan kom je al snel uit bij de vergelijking met goud.

wijnadvies

Niet strikt noodzakelijk maar wel heel lekker: een glas Elzasser pinot blanc erbij.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 170 kcal
vet 12 gram
verzadigd vet 7 gram
koolhydraten 8 gram
eiwit 3 gram