8 personen
eenvoudig
15 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Basbousa (Egyptische griesmeelcake)

Basbousa (Egyptische griesmeelcake)

ingrediënten


15 min
8 personen
55 gram garneeramandelen

dit product is niet beschikbaar

50 milliliter zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

250 gram Griekse yoghurt

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

250 gram kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

200 gram griesmeel

dit product is niet beschikbaar

3 sinaasappelen

benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers alle sinaasappelen uit. In totaal heb je 250 ml sinaasappelsap nodig.
  • 2 Meng in een kom het griesmeel, 150 g suiker en het bakpoeder. Voeg de yoghurt, sinaasappelrasp, olie en 100 ml sinaasappelsap toe. Meng tot een glad beslag.
  • 3 Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Versier de bovenkant met een mooi patroon van de amandelen. Druk ze licht in het beslag, met de bolle kant naar boven.
  • 4 Bak de cake 35 min. in het midden van de oven tot hij goudgeel is. Haal uit de oven en prik met een satéprikker gaatjes in de cake.
  • 5 Breng intussen de rest van het sinaasappelsap (150 ml) met de rest van de suiker (100 g) en 50 ml water aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken tot de siroop iets indikt.
  • 6 Giet de warme siroop over de hete cake, zodat deze volledig wordt opgenomen. Laat 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de cake in ruiten of vierkanten en serveer op een schaal.

bereidingstip

Vervang voor een frisse kick 50 ml sinaasappelsap door 50 ml citroensap.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 359 kcal
vet 3 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 61 gram
eiwit 3 gram
Terugroepactie | Lay's Wokkels & Bugels