eenvoudig
50 min.
hoofdgerecht
home recepten Basisrecept pannenkoekenbeslag

Basisrecept pannenkoekenbeslag

ingrediënten


50 min
roomboter

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

2 grote eieren

dit product is niet beschikbaar

250 gram bloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer

  • 1 Doe de bloem met een mespunt zout, de eieren en de helft van de melk in een kom en meng met de garde of met de mixer tot een glad beslag. Meng er de resterende melk door en laat het beslag 30 min. rusten.
  • 2 Verhit een klontje boter in een koekenpan met een antiaanbaklaag met de warmtebron op een hoge stand. Schep een dun laagje beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem kan uitlopen. Laat de pannenkoek op middelhoog vuur 3 min. bakken tot de onderkant gekleurd is en de bovenkant droog. Keer met behulp van een spatel om en laat de onderkant in 1 min. goudbruin bakken.
  • 3 Laat de pannenkoek op een platte schaal glijden en houd warm op een pan met een laagje kokend water of in een op 85°C voorverwarmde oven. Bak zo nog 7-9 pannenkoeken.

bereidingstip

Laat je pannenkoekenbeslag minstens 30 min. rusten. Zo kan de bloem het vocht goed opnemen en worden de pannenkoeken mooi egaal en scheuren ze minder snel tijdens het bakken. . <h4>Pannenkoekenbeslag</h4> De basis voor pannenkoekenbeslag is bloem, eieren, melk en een snufje zout. Je kunt het beslag eventueel verrijken met vanillesuiker, geraspte citroenschil en koekkruiden voor meer smaak. De beste bloem voor pannenkoeken is tarwebloem (patentbloem). Dit is gewone witte bloem die gemaakt is van tarwe en gezeefd is. Het zorgt voor luchtige en zachte pannenkoeken met een mooie structuur. . <h4>De juiste dikte van het beslag</h4> Pannenkoekenbeslag moet dun genoeg zijn om makkelijk uit te lopen in de pan, maar niet te vloeibaar. . <h4>Hoeveel pannenkoeken per persoon?</h4> Reken op 2 tot 3 pannenkoeken per persoon als onderdeel van een maaltijd. Zijn de pannenkoeken klein of bedoeld als snack? Dan zijn 4 tot 5 stuks per persoon gangbaar. Met 500 gram bloem maak je gemiddeld 20 tot 25 pannenkoeken, afhankelijk van de dikte van het beslag en de grootte van je pan. . <h4>Variatietips</h4> • Spekpannenkoeken: bak een paar plakjes ontbijtspek in de pan, keer ze om en schep er het beslag op. Lekker met stroop. Vervang het spek eventueel door plakjes rookworst of salami en bestrooi de pannenkoek na het keren met geraspte kaas. <br/> • Appelpannenkoeken: bak appelplakjes van ½ cm dik om en om in de hete boter en schep er het pannenkoekenbeslag over. Bestrooi ze met basterdsuiker of poedersuiker, of bedruppel met honing.<br/> • Kaaspannenkoeken: strooi, direct nadat je het beslag in de pan hebt geschept, geraspte kaas erover. Zo bakt de kaas mee en wordt lekker krokant.<br/> • Garneer met een handje blauwe bessen en wat stroop voor een zoete twist. <br/>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 165 kcal
vet 6 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 20 gram
eiwit 6 gram