4 personen
eenvoudig
240 min.
voorgerecht, bijgerecht
home recepten Basisrecept runderbouillon

Basisrecept runderbouillon

ingrediënten


240 min
4 personen
5 zwarte peperkorrels

dit product is niet beschikbaar

2 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

1 laurierblaadje

dit product is niet beschikbaar

2 takjes platte peterselie

dit product is niet beschikbaar

1 kruidnagel

dit product is niet beschikbaar

1 stengel bleekselderij

dit product is niet beschikbaar

prei

dit product is niet beschikbaar

winterwortel

dit product is niet beschikbaar

ui

dit product is niet beschikbaar

300 mager soepvlees

benodigdheden

keukengaren

schone theedoek

  • 1 Breng in een grote soeppan het soepvlees met 3 liter koud water aan de kook. Schep het schuim dat komt bovendrijven eraf. Snijd intussen de ui in kwarten en de winterwortel, prei en bleekselderij in grove stukken.
  • 2 Steek de kruidnagel in een stuk ui. Bind de peterselie, laurier en tijm met keukengaren bij elkaar tot een boeketje.
  • 3 Voeg de groenten, het boeketje, de ui met kruidnagel en peperkorrels toe aan de bouillon. Laat, zonder deksel en net onder het kookpunt, 3-4 uur trekken. Tijdens het trekken dampt de bouillon tot 2/3 in. Schep regelmatig het schuim eraf.
  • 4 Schenk de bouillon boven een andere pan door een (punt)zeef met daarin een schone doek. Laat de bouillon met het deksel op de pan afkoelen
  • 5 Schep het gestolde vet van de bouillon. Breng de bouillon op smaak met zout.

bereidingstip

• Laat de bouillon net onder het kookpunt trekken, zo geven de ingrediënten de meeste smaak af. Als de bouillon kookt, stollen de eiwitten in het vlees en wordt de bouillon troebel.<br/> • Roer niet te veel tussendoor en schep tijdens het trekken regelmatig het schuim af met een schuimspaan of pollepel.<br/> • Spoel voor gebruik de theedoek eerst goed uit, zodat deze niet meer naar wasmiddel ruikt. <br/> • Door het inkoken krijgt de bouillon een intensere smaak. Voeg pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is, en proef goed.<br/> • Een laagje gestold vet op de bouillon kun je gemakkelijk verwijderen met een velletje keukenpapier. . <h4>Hoelang moet de bouillon trekken?</h4> Om alle heerlijke smaken uit rundvlees te krijgen, moet je de bouillon minstens 3 tot 4 uur laten trekken op de laagste stand. Meer tijd? Laat de bouillon dan 6-8 uur trekken voor extra diepte. De beste bouillon is bouillon die genoeg tijd heeft gehad om te trekken . <h4>Geen tijd om zelf bouillon te trekken?</h4> Er is runderbouillon in blokjes of in vloeibare vorm. Handig voor een snelle smaakbasis, maar niet te vergelijken met lang getrokken bouillon. . <h4>Runderbouillon gebruiken</h4> Runderbouillon is goed voor het maken van soepen, sauzen en stoofgerechten. Het wordt ook vaak als basis gebruikt voor ragout of risotto. Maggi, de vloeibare smaakmaker, is geen alternatief voor runderbouillon. Zelf runderbouillon maken is het beste, maar kost wel wat meer tijd. . <h4>Is runderbouillon goed voor je?</h4> Runderbouillon bevat weinig calorieën en levert eiwitten en mineralen. Let wel op het zoutgehalte, zeker bij kant-en-klare varianten. . <h4>Variatietip</h4> Bak voor een extra gele bouillon een gehalveerde ui met schil 2-3 min. in 1 el olie. Voeg dan het water, vlees en de overige ingrediënten toe. . <h4>Bewaaradvies</h4> • Maak een dubbele hoeveelheid bouillon en vries het in porties in.<br/> • Bewaar het soepvlees voor een ragout, kroketten of rundvleessalade, of voeg ze weer toe aan de bouillon.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 90 kcal
vet 3 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 2 gram
eiwit 15 gram