4 personen
eenvoudig
25 min.
hoofdgerecht
home recepten Bloemkool ovenschotel

Bloemkool ovenschotel

ingrediënten


25 min
4 personen
175 gram jong belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

46 gram mix voor roomsaus
300 gram gemengd gehakt
25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

1 bloemkool

dit product is niet beschikbaar

800 gram vastkokende aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Verdeel de bloemkool in roosjes van 3 cm. Kook de aardappelplakjes en bloemkoolroosjes apart in water met zout in 8-10 min. net gaar.
  • 2 Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Snipper de ui. Smelt in een koekenpan de boter. Fruit de ui 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 4 min. rul en gaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • 3 Bereid de roomsaus met 250 ml koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng op smaak met zout en peper.
  • 4 Giet de aardappelen en bloemkool af. Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal. Verdeel er de bloemkool en het gehakt-uimengsel over. Dek af met de rest van de aardappel.
  • 5 Schenk de roomsaus over de bloemkoolschotel. Bestrooi met de kaas. Bak de bloemkoolschotel in de oven in 20 min. lichtbruin en gaar.

bereidingstip

De bloemkool hoeft in dit recept niet voorgekookt te worden, anders kan het gerecht waterig worden. . <h4>Variatietips</h4> • Behalve jong belegen kaas, kun je ook eens kiezen voor bijvoorbeeld cheddar, emmentaler of gruyère als topping. Het belangrijkst is dat de kaas goed smelt. <br/> • Liever minder vlees? Neem 150g gehakt en bak 250g champignons in plakjes mee. <br/> • Helemaal vegetarisch? Vervang het gehakt dan door 500g champignons. Let er ook op dat je kaas kiest met een vegetarisch stremsel. Dat kun je op de verpakking zien. <br/> • In plaats van gemengd gehakt, kun je ook kiezen voor rundergehakt (magerder, maar met een stevigere smaak). Ook kun je kipgehakt gebruiken voor een wat lichtere, mildere smaak. <br/> • Je kunt je ovenschotel kruiden met kerrie, paprikapoeder en/of komijn. <br/> • Vervang de roomsaus eens door 500 ml bechamelsaus.. <h4>Hoe maak je bloemkool in de oven gaar?</h4> Bloemkool kan rauw de oven in, zolang de temperatuur maar hoog genoeg is (200°C of hoger). In deze ovenschotel gaart de bloemkool mee met de andere ingrediënten. Wil je losse bloemkoolroosjes roosteren? Meng ze dan met wat olie en kruiden en bak ze in ca. 20 min. gaar en goudbruin. Voor extra zachte bloemkool kun je de roosjes eerst 5 min. voorkoken. . <h4>Sneltip</h4> Weinig tijd? Neem 700 g koelverse aardappelschijfjes. . <h4>Bloemkool ovenschotel bewaren en opwarmen</h4> • Je kunt je ovenschotel best 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Laat hem zo snel mogelijk afkoelen en zet hem daarna gelijk in de koelkast. Goed afgedekt met een deksel of folie. <br/> • Verwarm de schotel opnieuw in de oven op 175°C in 20-30 min.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 632 kcal
vet 31 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 50 gram
eiwit 36 gram