- 1 Ontkorst het brood en snijd het in blokjes. Giet 4 el melk over het brood en laat 2 min. staan. Snipper de uien.
- 2 Verhit de olie en bak hierin de ui, 1 laurierblaadje, uitgeperste knoflook, kerrie, tijm en kurkuma 4 min. Voeg het gehakt toe en bak in 4 min. rul en gaar.
- 3 Verwarm de oven voor op 190ºC. Voeg de tomatenpuree, rozijnen, jam en azijn toe en roer 2 min. door. Voeg het broodmengsel toe en bak op een middelhoge stand tot alles gemengd is. Schep dit mengsel in een ovenschaal.
- 4 Klop intussen de eieren los met de rest van de melk. Giet over het gehaktmengsel in de schaal. Garneer met de rest van de laurierblaadjes. Bak de bobotie in de oven in 35 min. goudgeel.
bereidingstip
• Bobotie bak je 35 min. in een voorverwarmde oven of tot de eilaag stevig is en goudgeel gekleurd. Zo krijg je die klassieke, romige bovenkant die perfect combineert met de kruidige vulling.<br/> • Wil je de bovenlaag extra lekker maken? Gebruik dan volle melk gebruiken, of voeg een beetje room toe. . <h4>Variatietips</h4> • Liever vegetarisch? Vervang het gehakt door vegetarisch gehakt, of door een linzen.<br/> • Extra fruit is altijd lekker in bobotie. Goede keuzes zijn gedroogde abrikozen, geraspte appel en rijpe, geprakte banaan. Die kunnen gewoon in de vulling. <br/> • Pittiger? Voeg een fijngesneden rood pepertje toe aan het gehaktmengsel of een snuf cayennepeper. . <h4>Wat is bobotie?</h4> Bobotie is een hartige ovenschotel met gekruid gehakt, rozijnen en een romige eilaag. Het is de unieke combinatie van zoet, hartig en mild pittig die bobotie zo bijzonder maakt. De kenmerkende smaak komt van specerijen als kerrie, kurkuma, koriander, kruidnagel en kaneel. Samen vormen ze de typische bobotiekruiden – geurig, kruidig en precies in balans. . <h4>Serveertip</h4> • Serveer je bobotie met gele rijst en een salade. Zet eventueel een schaaltje met extra rozijnen op tafel. <br/> • Zet bobotie gewoon in de ovenschaal op tafel en laat iedereen opscheppen. . <h4>Bobotie bewaren</h4> • Je kunt bobotie zowel met als zonder vlees bewaren in de koelkast (2-3 dagen), in een afgesloten bakje. Of leg folie over de ovenschaal.<br/> • Bobotie kan ook ingevroren worden, met en zonder vlees. Dan blijft het maximaal 3 maanden goed.<br/> • Laat de bobotie een dagje eerder ontdooien in de koelkast. Vervolgens kun je hem weer opwarmen in de oven: 160–180 °C, 25-30 minuten. Haal de folie er de laatste 10 minuten vanaf voor een extra krokante bovenlaag.
wijnadvies
Bobotie is een klassieker uit de Zuid-Afrikaanse keuken. De krachtige Zuydpunt Cabernet Sauvignon Shiraz past hier goed bij.