- 1 Verwarm de oven voor op 175˚C. Snijd de runderlappen in blokjes van 3 cm. Bestrooi het vlees met de bloem en breng op smaak met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees, in delen, in 8 min. rondom aan op middelhoge stand. Snijd intussen de uien in halve ringen. Snijd de wortel in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn.
- 2 Neem het vlees uit de pan, doe de spekreepjes erin en bak die in 6 min. uit. Neem ze uit de pan. Voeg de helft van de boter toe aan het spekvet en bak de ui, wortel en knoflook 3 min. aan.
- 3 Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn en fond erbij. Voeg de laurier en tijm toe en breng aan de kook. Zet de braadpan met de deksel erop onder in de oven en stoof het vlees 2½ uur tot het vlees bijna uit elkaar valt. Check af en toe of er genoeg vocht in de pan zit, voeg zo nodig heet water toe.
- 4 Halveer intussen de kleine champignons en snijd de grote in partjes. Snijd de sjalotten in dunne partjes. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de champignons en sjalot 5 min. Voeg ze na 2 uur toe aan het vlees en stoof nog 30 min. in de oven. Breng de stoof op smaak met zout en peper.
wijnadvies
De beste disgenoot is een rode Bourgogne of Bourgogne Pinot Noir. Of laat de keuze op een Mâcon Supérieur vallen. Of op een stevige, frisse Beaujolais, liefst één van de tien crus (14-16°C).