4 personen
gemiddeld
210 min.
hoofdgerecht
home recepten Boeuf Bourguignon met kastanjechampignons

Boeuf Bourguignon met kastanjechampignons

ingrediënten


210 min
4 personen
2 eetlepels platte peterselie

dit product is niet beschikbaar

400 gram sjalotjes
250 gram kastanjechampignons

dit product is niet beschikbaar

2 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

3 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

1 pot vleesfond
375 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepels bloem
150 gram magere spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

100 gram boter

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels arachideolie

dit product is niet beschikbaar

800 gram runderlappen

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 winterwortel

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

  • 1 Snipper de ui. Snijd de winterwortel in plakjes. Snijd de knoflook fijn. Snijd het vlees in blokjes van 5 cm en bestrooi ze met zout en peper.
  • 2 Verhit de olie en 50 g boter in een braadpan en bak hierin het vlees in 2 delen op een hoge stand lichtbruin. Schep het vlees uit de pan en bak de spekreepjes in het bakvet in 5 min. krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • 3 Fruit de ui, wortel en knoflook 3-4 min. in het achtergebleven bakvet. Schep de bloem erdoor en bak 3 min. mee. Voeg het rundvlees, de wijn, fond, tijm en laurier toe en breng aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat het vlees net onderstaat. Laat afgedekt 2,5 uur stoven, roer af en toe om.
  • 4 Halveer intussen de champignons. Pel de sjalotten en halveer ze. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons en sjalot in 5 min. lichtbruin.
  • 5 Verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes uit de pan. Voeg de spekreepjes, champignons en sjalot toe en stoof zonder deksel nog 20-30 min. op een lage stand. Snijd intussen de peterselie fijn.
  • 6 Breng de boeuf bourguignon op smaak met zout en peper en bestrooi met de peterselie.

bereidingstip

• Je kunt de rosbief vervangen door biefstuk. Voeg ook eens 3 eetlepels blanke rozijnen toe voor een verrassende twist.<br/> • Deze versie van Boeuf Bourguignon is iets anders dan de klassieke: in plaats van rib- of runderlappen is hier rosbief gebruikt.<br/> • Liever in de oven? Dat kan! Laat het gerecht dan 2,5 tot 3 uur garen in een voorverwarmde oven op 175°C.<br/> • Zin in een vega-variant? Gebruik vegetarische spekblokjes in plaats van gerookt spek. Vervang de rosbief door kastanjechampignons of oesterzwammen, en kies voor groentebouillon in plaats van vleesbouillon.. <h4>Variatietip</h4> • Dit gerecht wordt meestal gemaakt met een Pinot Noir. Voor een wat fruitigere smaak kun je ook Beaujolais gebruiken, of een soepele Merlot.<br/> • Liever geen alcohol? Gebruik alcoholvrije rode wijn, rode-druivensap of granaatappelsap. . <h4>Serveertips</h4> • Aardappelpuree is lekker romig en past goed bij de wijnsaus.<br/> • Gebakken of gekookte krieltjes of aardappelen.<br/> • Stokbrood of rustiek boerenbrood.<br/> • Qua groenten: serveer je Boeuf Bourgoign met sperzieboontjes, prei of witlof. . <h4>Kun je Boeuf Bourguignon van tevoren maken?</h4> • Ja, dat kan. Boeuf Bourguinon is een stoofgerecht en die worden meestal lekkerder na 1 nachtje in de koelkast. Wel goed afdekken. Je kunt hem maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast.<br/> • Boeuf Bourguinon kun je ook goed in de diepvries bewaren voor maximaal 3 maanden.<br/> • Warm het vlees weer op op een laag vuur. Roer je Boeuf Bourguignon regelmatig door, om te voorkomen dat hij aanbrandt. <br/> • Gebruik niet de magnetron. Daar wordt het vlees veel te taai van.. <h4>Wijnadvies</h4> Bij dit gerecht past een rode Bourgogne of een Bourgogne Pinot Noir heel goed. Je kunt ook kiezen voor een Mâcon Supérieur of een stevige, frisse Beaujolais – het liefst één van de tien cru’s. Serveer de wijn op 14 tot 16 °C.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 830 kcal
vet 52 gram
verzadigd vet 26 gram
koolhydraten 19 gram
eiwit 52 gram