8 personen
gemiddeld
15 min.
nagerecht, nagerecht/gebak

Boterkoek

ingrediënten


15 min
8 personen
1 ei

dit product is niet beschikbaar

3 stemgember
125 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

225 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

250 gram bloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

lage taartvorm

bakkwastje

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de taartvorm in. Snijd de gember fijn.
  • 2 Zeef de bloem, suiker en een snufje zout boven een kom. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg toe. Snijd met 2 messen de boter door het bloemmengsel tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de gember toe. Kneed alles kort met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • 3 Druk het deeg gelijkmatig in de vorm. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Maak met de botte kant van een mes een ruitpatroon in het deeg.
  • 4 Bak de boterkoek in het midden van de oven in 30 min. goudbruin en gaar. Laat bijna helemaal afkoelen in de vorm en snijd daarna in puntjes.

bereidingstip

• Verwarm de oven altijd voor als je boterkoek gaat bakken. Je hoeft de vorm niet in te vetten; het deeg is vet genoeg!<br/> • Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en niet gesmolten.<br/> • Meng de ingrediënten kort en krachtig. Te lang mixen maakt het deeg droog en taai.<br/> • Is je deeg nog te nat? Voeg 10 g bloem toe. Aan te droog deeg kun je wat melk toevoegen, of ½ eierdooier.<br/> • Boterkoeken zijn toch echt het lekkerst als je roomboter gebruikt en geen margarine.<br/> • Tarwebloem is een goede keuze qua bloem. Die is licht en zacht, wat resulteert in een smeuïge boterkoek.. <h4>Variatietips</h4> • Vervang de gember in deze boterkoek door gekonfijte sinaasappelschil.<br/> • Voeg 1 tl geraspte citroenschil toe aan je deeg, voor een frisse touch.<br/> • Mix 1 tl vanille-extract door de boter en suiker, of het merg van 1 vanillestokje.<br/> • Voeg 50-75 g fijngehakte noten toe, zoals walnoten, amandelen, of pecannoten.<br/> • Voeg 50-75 g gehakte pure chocolade of chocoladedruppels toe aan het deeg.<br/> • Je kunt ook vegan roomboterkoek maken. Vervang de boter door een plantaardig alternatief, zoals vegan margarine. Het ei kun vervang je door een mengsel van 1 el gemalen lijnzaad + 3 el water. Laat het 10 min. weken en voeg het dan toe. . <h4>Serveertips</h4> • Laat de koek na het bakken een paar uur rusten, zodat hij mooi smeuïg wordt. <br/> • In punten serveren heeft een echte klassieke uitstraling, maar je kunt hem ook in blokjes serveren. Lekker als tussendoortje, of bij de koffie of thee.<br/> • Een beetje slagroom erop maakt het een echt feestje. . <h4>Hoe kun je boterkoek bewaren?</h4> • Het lekkerst is als je de boterkoek op kamertemperatuur bewaart, in een goed afgesloten koektrommel. Dat kan 3-4 dagen.<br/> • Invriezen kan ook, goed verpakt in luchtdicht folie en vervolgens in een diepvrieszak. Dan blijft je boterkoek tot 3 maanden houdbaar. Ontdooi hem op kamertemperatuur. . <h4>Is boterkoek gezond?</h4> Helaas, boterkoek is heel lekker, maar niet gezond. Dat komt door de hoeveelheid vet en suiker. Je kunt de tarwebloem eventueel vervangen door volkorenbloem voor wat extra vezels.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 405 kcal
vet 24 gram
verzadigd vet 15 gram
koolhydraten 42 gram
eiwit 5 gram