4 personen
eenvoudig
25 min.
hoofdgerecht
home recepten Broccolisoep basisrecept

Broccolisoep basisrecept

ingrediënten


25 min
4 personen
200 gram spinazie

dit product is niet beschikbaar

4 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

200 gram gerookte spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

2 kippenbouillonblokje
500 milliliter halfvolle melk

dit product is niet beschikbaar

800 gram broccoli

dit product is niet beschikbaar

50 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

40 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

  • 1 Verhit de boter in een soeppan en voeg de bloem toe. Laat, af en toe roerend, in 5 min. garen (roux). Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in stukjes.
  • 2 Roer de melk in 2 delen door de roux tot deze is opgenomen. Voeg de broccoli, bouillonblokjes en 750 ml water toe. Laat 8 min. zachtjes koken, roer af en toe.
  • 3 Bak intussen in een droge koekenpan het spek in 5 min. krokant. Snijd de sjalotten in ringen. Neem het spek uit de pan en bak de sjalot in dezelfde pan in 5 min. lichtbruin.
  • 4 Pureer de soep met de staafmixer. Zet terug op de warmtebron en laat de spinazie in de soep slinken. Schep de soep in kommen en verdeel de spekjes en sjalot erover.

bereidingstip

Rooster de broccoliroosjes in de oven voor een diepe, rijke smaak. Rooster de roosjes met wat olijfolie, knoflook en zout op 200°C tot ze lichtbruin en zacht zijn. Voeg ze daarna toe aan de soep.. Wil je de soep liever vegetarisch? Gebruik groentebouillonblokjes en bak plantaardige spekjes en de sjalot krokant in zonnebloemolie.. <h4>Wat is broccolisoep?</h4> Een groentesoep met broccoli als belangrijkste ingrediënt. . <h4>Zo maak je je broccolisoep gezonder</h4> Broccolisoep is op zich al heel voedzaam, dankzij de vezels, vitamines en mineralen. Maar je kunt ‘m nóg wat gezonder maken: <br/> • Liever zonder room? Vervang die dan door (magere) melk, bouillon of plantaardige roomvervangers.<br/> • Gebruik olijfolie in plaats van boter.<br/> • Voeg linzen of kikkererwten toe voor extra vezels en eiwitten. . <h4>Vegetarische broccolisoep</h4> Liever vegetarisch? Gebruik groentebouillonblokjes en bak plantaardige spekjes en de sjalot krokant in zonnebloemolie. . <h4>Hoelang moet broccolisoep koken?</h4> Dat hangt van de situatie af. Als je rauwe broccoli gebruikt, hou dan 15-20 minuten aan. Geroosterde broccoli kook je 10-15 minuten. Nóg sneller? Met voorgekookte broccoli hoeft de soep maar 5-10 minuten te koken. . <h4>Variatietips: kaas in plaats van spekjes</h4> • In plaats van spekreepjes kun je ook geraspte kaas (cheddar, Parmezaan) door je soep roeren. Roer langzaam, tot de kaas gesmolten is.<br/> • Je kunt de geraspte kaas ook over de soep strooien, als garnering.<br/> • Rooster brood met geraspte kaas erop, om zelf kaascroutons te maken. <br/> • Smakelijk Scandinavisch: <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/courgette-broccolisoep-met-zalm/">broccolisoep met courgette en zalm</a>. . <h4>Tips voor een extra romige en dikke soep</h4> • Roer een lepel roomkaas door de soep.<br/> • Kookroom of crème fraîche kunnen ook.<br/> • Kokosmelk is trouwens een goed vegan-alternatief voor room, net als notenpasta.<br/> • Kook een aardappel mee in de soep en pureer die mee.<br/> • Is de soep aan de dunne kant? Meng koud water met maizena en voeg het mengsel toe aan de soep. . <h4>Hoe breng je broccolisoep op smaak en welke kruiden gebruik je daarvoor?</h4> • Experimenteer met kruiden zoals tijm, rozemarijn, bieslook of peterselie.<br/> • Voeg specerijen toe zoals nootmuskaat, kerriepoeder, of chilivlokken.<br/> • Een lepel mosterd geeft extra pit.<br/> • Voeg een vleugje citroensap toe aan de soep.<br/> • Roer een (geroosterd) knoflook mee.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 429 kcal
vet 25 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 24 gram
eiwit 22 gram
Terugroepactie | SPAR Slavink 2st