- 1 Neem een grote pan warm water en hang daarin een kleinere pan, zo dat de bodem het water net niet raakt (au bain-marie).
- 2 Breek de chocolade in stukjes en verwarm deze samen met de slagroom in de kleine pan.
- 3 Zet het pannetje of een vuurvast schaaltje op een waxinelichthoudertje op tafel. Roer af en toe door als de chocolade lijkt te stollen.
- 4 Serveer naar wens met fruit, koekjes en ander snoepgoed (zie tips).
bereidingstip
Dep stukjes altijd even droog (dan pakt de chocola beter) en besprenkel licht met citroen tegen verkleuren. Serveer alles koud; dat geeft een lekkere ‘krak’ als de chocola stolt.. <h4>Welk fruit dippen in je chocoladefondue?</h4> Ga voor rijp, maar stevig fruit, zoals banaan, appel, aardbeien, ananas, mango, bessen, druiven en rood fruit. . <h4>Welke koekjes en zoetigheden dippen?</h4> <p>Knapperig + romige chocola = topcombi. Wissel zoet af met een klein zoutje voor contrast. Snijd cake en wafels in hapklare blokjes; dat dipt het makkelijkst.</p> <ul> <li>Lange vingers, biscuitjes, roomboterkoekjes</li> <li>Speculaas, Bastogne, cantuccini</li> <li>(Mini)wafels of stukjes stroopwafel</li> <li>Cakeblokjes, madeleines, eierkoekenstukjes</li> <li>Soesjes of mini-meringues</li> <li>Marshmallows of spekjes</li> <li>Fudge- of nougatblokjes</li> <li>Pretzels/zoute sticks voor een zoet-zout twist</li> <li>Popcorn (lepelen door de chocola en direct eten)</li> </ul>. <h4>Variëren met chocoladesoorten</h4> <p>Mengen mag! Melkchocola is allemansvriend, puur (≥54% cacao) is minder zoet en top bij zoet fruit, wit is romig en mild. Ruby geeft fris-fruitige zuren, ‘blonde’/karamelchocola smaakt licht toffee-achtig. Vegan? Kies pure chocolade of een plantaardige ‘witte’ variant.</p>. <h4>Wat dip je in een chocoladefondue?</h4> Fruit zoals aardbeien, banaan, appel, peer, druiven of ananas doet het altijd goed. Ook koekjes, cakeblokjes, soesjes, marshmallows en zelfs pretzels zijn top om te dippen.. <h4>Welke chocolade is geschikt voor fondue?</h4> Alle soorten kunnen: melkchocola is zoet en romig, puur geeft een intensere smaak, wit is mild en romig. Ruby of karamelchocola zorgen voor extra variatie. Kies wat je lekker vindt, of combineer.. <h4>Hoe smelt je chocolade voor fondue?</h4> Smelten gaat het beste au bain-marie: kom boven een pan heet water, rustig laten smelten en af en toe roeren. Te dik? Voeg een scheutje slagroom of olie toe tot de chocola mooi vloeit.. <h4>Welk type chocolade hoort in een fonduefontein?</h4> Gebruik couverturechocolade (extra cacaoboter, dus dunner). Heb je gewone chocola, meng er wat olie door zodat de stroom soepel blijft.