4 personen
gemiddeld
20 min.
nagerecht/desserts, nagerecht
home recepten Chocolademousse

Chocolademousse

ingrediënten


20 min
4 personen
1 eetlepel suiker

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

5 eiwitten

dit product is niet beschikbaar

175 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer

  • 1 Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zo, au bain-marie, smelten. Of smelt de chocolade in de magnetron: 2-3 min. op 400 Watt. Laat iets afkoelen.
  • 2 Klop de eiwitten met een snufje zout met de mixer tot zachte pieken. Klop de slagroom met de suiker half stijf.
  • 3 Spatel de chocolade luchtig door het eiwit en schep daarna de slagroom erdoor. Schep de mousse in glazen en laat de mousse in minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.

bereidingstip

Gebruik pure chocolade voor een stevige mousse. Melkchocolade of witte chocolade smelt zachter en geeft een mildere, romigere structuur. Laat de mousse na het maken minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.. <h4>Feestelijk serveren</h4> Schep de mousse in kleine glaasjes en garneer met cacaopoeder, chocoladekrullen of rood fruit. Zo maak je er makkelijk een chic dessert van. . <h4>Chocolademousse van tevoren maken</h4> Chocolademousse kun je prima 1-2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Haal vlak voor het serveren uit de koelkast voor garneren. . <h4>Chocolade au bain-marie smelten</h4> Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom. Zet de kom in een pan, met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zo langzaam smelten en roer af en toe door. . <h4>Veelgestelde vragen</h4> • <strong>Waarom mislukt chocolademousse? </strong>Vaak gaat het mis door temperatuurverschillen: als je warme gesmolten chocolade mengt met koude room of eiwit, stolt de chocolade te snel en krijg je klontjes. Ook te snel of te hard mengen kan de luchtigheid verpesten.<br/> • <strong>Hoe lang moet mousse opstijven? </strong>Minimaal 1 uur in de koelkast. Dan krijgt de mousse de tijd om stevig en luchtig te worden. Langer kan, maar dek de mousse goed af zodat hij niet uitdroogt.<br/> • <strong>Waarom eigeel in chocolademousse?</strong> Eigeel maakt de mousse extra romig en geeft een diepere, vollere smaak. Niet elk recept gebruikt het, maar het is een klassieke manier om de mousse meer luxe te geven.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 280 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 14 gram
koolhydraten 8 gram
eiwit 6 gram