4 personen
gemiddeld
10 min.
hoofdgerecht
home recepten Dahl met gemengde groenten en kokos yog

Dahl met gemengde groenten en kokos yog

ingrediënten


10 min
4 personen
200 gram Melkan kokos yog
bosje koriander

dit product is niet beschikbaar

400 gram gemengde groenten

dit product is niet beschikbaar

1 blik tomatenblokjes

dit product is niet beschikbaar

250 gram rode linzen

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel garam masala

dit product is niet beschikbaar

1 verse gember

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

  • 1 Verhit de olie in een braadpan op een lage stand en fruit de ui circa 4 minuten. Voeg de knoflook, gember en garam masala toe en fruit nog 1 minuut.
  • 2 Voeg de linzen, tomatenblokjes, groenten, zout, peper en een blikje water toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 15-20 minuten stoven op een lage stand.
  • 3 Pureer de linzen met een staafmixer tot de gewenste dikte en breng eventueel verder op smaak. Schep de soep in kommen en garneer royaal met de koriander en kokos yog. Lekker met naanbrood of rijst.

bereidingstip

Kies voor de gemengde groenten in dit recept bijvoorbeeld voor tomaat, wortel, bleekselderij, aardappel, knolselderij en/of biet. . <h4>Wat is het verschil tussen dahl en curry?</h4> • Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken dat wordt gemaakt van peulvruchten zoals linzen of kikkererwten. Het woord ‘dahl’ betekent letterlijk ‘gespleten’, wat verwijst naar de gebruikte peulvruchten. </br> • Een curry is een verzamelnaam voor gerechten met een kruidige saus, die kunnen bestaan uit groenten, vlees, vis of peulvruchten. Dahl is dus een specifieke soort curry, namelijk eentje op basis van peulvruchten. . <h4>Hoe eet je dahl?</h4> Dahl wordt vaak gegeten als hoofdgerecht met rijst (bijvoorbeeld basmatirijst) of met platbrood zoals naan of chapati. Je kunt het ook serveren als bijgerecht bij andere Indiase gerechten. Een lepel yoghurt of wat verse koriander erbij maakt het extra lekker. . <h4>Hoe gezond is dahl?</h4> Dahl is voedzaam en gezond. Het zit boordevol plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en B-vitamines. Omdat het gemaakt is van peulvruchten, verzadigt het goed en helpt het je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Gebruik je weinig olie en zout, dan is dahl een goede keuze voor een gezonde maaltijd. . <h4>Is dahl pittig?</h4> Dat hangt af van het recept. Dahl wordt vaak op smaak gebracht met specerijen zoals komijn, kurkuma, gember en knoflook. Soms wordt er ook chili aan toegevoegd, maar dat hoeft niet. Je kunt dahl dus mild of pittig maken, helemaal naar eigen smaak.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 0 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 0 gram